İKD'den 25 Kasım açıklaması ve eylem çağrısı: Alışmayacağız!
İKD, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı ve eylem çağrısı yaptı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan İlerici Kadınlar Derneği (İKD), ayırca yarın Kadıköy’de saat 17:00’da Altıyol’da konu ile ilgili bir eylem düzenleyecek.
Gericiliğe,şiddete,kadın cinayetlerine ALIŞMAYACAĞIZ!
26 Kasım Cumartesi günü 17:00'da Kadıköy Altıyol'da buluşuyoruz. pic.twitter.com/mS8QktY9eB— İKD (@ikd_sosyalmedya) November 24, 2016
“Kadın cinayetlerine, çocuk istismarına, şiddete, tecavüze alışmayacağız! Gericiliğe karşı laiklik için mücadeleyi sürdüreceğiz” başlıklı açıklamada “Mahkemeler, iyi hal indirimi ile katilleri serbest bırakıyor. Namusunu temizlemek, iyi giyimli olmak, önünü iliklemek, aşırı sevgi duymak cezalarda indirim gerekçesi oluyor.” denilirken, AKP’li vekillerin tecavüzcüleri aklamak için gece yarısı meclise önerge verdikleri de vurgulandı.
İKD’nin açıklamasında ayrıca “Ülkemizde son 14 yılda işlenen kadın cinayetleri on binlerle ifade edilecek sayıya ulaşmış, şiddet günlük yaşamın olağan bir parçası haline gelmiş durumda” ifadeleri yer alırken bunun sebebi olarak “Topluma sürekli pompalanan kadın düşmanı gerici söylem bu tablonun temel sebebini oluşturuyor.” denildi.
Kadına dönük şiddete karşı mücadelenin bütün kadınların mücadelesi olduğunun vurgulandığı açıklamanın tam metni şu şekilde:
“Kadın cinayetlerine, çocuk istismarına, tecavüze, şiddete alışmayacağız!
Gericiliğe karşı laiklik için mücadeleyi sürdüreceğiz!
Kadınlar öldürülüyor…
Kadınlar tecavüze uğruyor, şiddete maruz kalıyor, boşanmak istediği için tehdit ediliyor, uzlaştırılıp evine ölmeye gönderiliyor.
Kadınlar kamusal alanda dinsel referanslara uymadığı için tekmeleniyor.
Kadınlar eve kapatılıyor…
Mahkemeler, iyi hal indirimi ile katilleri serbest bırakıyor. Namusunu temizlemek, iyi giyimli olmak, önünü iliklemek, aşırı sevgi duymak cezalarda indirim gerekçesi oluyor.
Mahkemeler, şiddet gören, öldürülen kadınlardan çok, sanıkların üstün çıkarlarını ve aile bütünlüğünün korunmasını düşünüyor. Tahrik unsuru var diyerek ceza indirimine gidiyor.
AKP’li vekiller tecavüzcüleri aklamak için gece yarısı meclise yasa tasarısı sunuyor…
Çocuk istismarlarında 12 yaşını tamamlamış çocuklar için ‘rıza’ aranıyor, çocuk yaşta evliliklerin önü açılıyor.
Yatılı vakıf yurtlarından, yuvalardan ve okullardan sistematik taciz, tecavüz haberleri gelmeye devam ediyor. Sorumlulara yaptırım uygulamak yerine haberlerin önü kesiliyor, yayın yasağı getiriliyor.
Çocuklarımızın geleceği değil, kurumların “itibarları” korunuyor…
Gerici iktidar mensupları kadın düşmanlığında yarışıyor. “Madam gibi mi adam gibi mi” öleceğimiz tartışılıyor. Tekmeci yobaza ‘mırıldanması’ öneriliyor. Anne olmayan kadınlar ‘yarım kadın’ şeklinde aşağılanıyor. Kadın erkek eşitliğinin “fıtrata ters” olduğu vaaz ediliyor.
Yandaş basın yayın kuruluşlarının kadın düşmanlığı ve şiddeti kışkırtan, meşrulaştıran yayınlarına müdahale edilmiyor. Görsel yayınlarda kadın fotoğraflarının buzlanması, şiddet haberlerinde kullanılan dil okuyucuya ”hak etti” mesajları veriyor.
Ülkemizde son 14 yılda işlenen kadın cinayetleri on binlerle ifade edilecek sayıya ulaşmış, şiddet günlük yaşamın olağan bir parçası haline gelmiş durumda…
Topluma sürekli pompalanan kadın düşmanı gerici söylem bu tablonun temel sebebini oluşturuyor.
AKP’nin ‘Yeni Türkiye’ söylemi ile topluma empoze etmeye çalıştığı kadın kimliği, kadını ev ve aile içinde tanımlarken, toplumsal alanda kadına yaşam hakkı bırakılmıyor.
Bize sunulan gelecek karanlıktır.
Bu karanlığa boyun eğmeyeceğiz!
25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde 3 kız kardeş, Patria, Minerva ve Maria Terasa Mirabel, Trujillo diktatörlüğünün askerleri tarafından tecavüz edilerek vahşice katledildiler. Diktatörlük karşıtı Clandestina hareketinin kurucuları olan Mirabel Kardeşler anısına, 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. 1999’da Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul etmiştir.
Mücadelemiz, Trujillo diktatörlüğüne boyun eğmeyen Mirabel Kardeşlerin düşleri içindir!
Mücadelemiz AKP’nin ‘Yeni Türkiye’sine karşı laik ve aydınlık bir Türkiye içindir!
Mücadelemiz kadın cinayetlerine, şiddete ve çocuk istismarlarına karşı insanca yaşayabileceğimiz bir gelecek içindir!
Bu mücadele bütün kadınlarındır!”