Reklam
Kategoriler: İç Açı

İlker Başbuğ Darbe Komisyonu’nda: Başarısız olmalarının en büyük nedeni…

Reklam

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olmamasının en büyük nedeninin, ‘TSK komuta kademesinin direnmesi’ olduğunu söyledi. Başbuğ, “Eğer onlar başarılı olsaydı ne demokrasi ne laiklik ne hukuk devletinin zerresi kalmazdı” dedi.

15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için TBMM’de kurulan Darbe Komisyonu’nda bugün Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ dinlendi.

“Yeni birşey söylemeyeceğim”

İlker Başbuğ buradaki konuşmasında, “Bugüne kadar görüş ve düşüncelerimi, hem medyada hem de kitaplarımda en açık ve net olarak ifade ettim. Burada yeni bir şey söylemeyeceğim. Buraya gelmemin iki nedeni var: Birincisi; bu yüce kurumun, TBMM’nin manevi şahsiyetine duyduğum saygı, ikincisi ise düşüncelerimi şimdiye kadar konuşmalarımla ve kitaplarımla kamuoyu ile paylaşmış olsam da, bunların TBMM kayıtlarına, zaptına girmesini önemsiyorum. Kitaplar kaybolabilir ama zabıtlar 100 yıl sonra da yaşayacak” dedi.

“Gelmiş geçmiş bütün siyasetçiler…”

‘FETÖ’ye en açık şekilde tavır alan bürokratın, devlet adamının kendisi olduğunu savunan Başbuğ, gelmiş geçmiş bütün siyasetçilerin ‘FETÖ’nün yaptıklarının bir sosyal hizmet olarak gördüklerini belirterek, “Buna niye karşı çıkmak gerektiğini anlamadılar” dedi.

“Başarılı olsaydı…”

15 Temmuz’da yaşananları bir ‘oyun’ veya diğer terimlerle değerlendirilmesinin yanlış olduğunu düşündüğü belirten Başbuğ, “Darbenin başarısız olmasındaki en önemli etken, TSK’nın komuta kademesinin darbe girişimine karşı durması ve direnmesidir. Eğer onlar başarılı olsaydı ne demokrasi ne laiklik ne hukuk devletinin zerresi kalmazdı” diye konuştu.

“Emre Taner’den rapor verdi, en tepede Yılmaz vardı”

Genelkurmay Başkanlığı döneminde, dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner’den Gülen Cemaati’iyle ilgili rapor istemesi üzerine kendisine yaklaşık 100 sayfalık bir rapor verdiğini söyleyen Başbuğ, “Raporu verirken, ‘Komutanım bunu size gayri resmi veriyorum’ dedi. Benim için önemi yoktu. Raporda Fetullah Gülen cemaati ile ilgili genel bilgiler vardı. Kimdir bunlar, TSK’ya nasıl sızıyorlar, bir bilgi yoktu. Sadece polislerle ilgili isimler vardı. 8-9 polisin ismi vardı, en tepedeki isim de Ali Fuat Yılmazer’di. Polislerin isimlerini Başbakan’a verdim.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan “büyütüyorsunuz” dedi

Genelkurmay Başkanı olduğum dönemde, dönemin Başbakanı Erdoğan’a “Bugün bize yarın size’ dediğini aktaran Başbuğ, Erdoğan’ın ise kendisine “Komutanım siz bunları çok büyütüyorsunuz” diyerek cevap verdiğinisöyledi. Başbuğ, “Büyütüyoruz çünkü çok ciddi bir tehlike.” dedi.

“Tam ittifak vardı”

Başbuğ “2002-2007 sürecinde Ak Parti yargı ve bürokrasi ihtiyacı vardı. O dönem Gülen Cemaati diyorlardı onlara dayanmışlardı bu bir gerçek bunu yadsıyamayız. Bu süreçte TSK ile çatışma ihtimaline girilmekten kaçınılmıştır” ifadelerini kullanarak “2007 Türk siyasi hayatının dönüm noktasıdır. 2007’den sonra siyasi iktidarın Gülen Cemaati’yle tam ittifak haline girdiği ve TSK’ya karşı yürütülen komplolara destek verdiği dönem olarak görüyorum” diye konuştu.

“Tek başıma mücadele ettim”

Komisyonda Başbuğ “Bazıları 2012 yerine 2014 diyorlar. 17 Aralık’ı baz alıyorlar. Nereden alırsanız alın bu süreç 14 Temmuz 2016’ya kadar geliyor. Cumhurbaşkanı’nın bu örgütle mücadele ettiğini görüyorum bir şekilde. Şu nedenle ya da bu nedenle bunlar haksız değildir. Siyasi konulara girmek istemem. Sonuçlar mı önemli diğer şeyler mi önemli. Bence sonuçlar önemli.Deniliyor ki Cumhurbaşkanı bu örgütle tek başına mücadele etti. Tek başına mücadele eden bir isim daha onu da söyleyeyim. 2008 – 2010’da da ben tek başıma mücadele ettim. Bu süreçte herkes bu mücadeleye ayak uydursaydı. 15 Temmuz yaşanmayacaktı” dedi.

Bu haber en son değiştirildi 4 Kasım 2016 17:23 17:23

Reklam

Önceki Haberler

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36

Okullarda şiddet durmuyor: Ortaokul öğrencisi öğretmenini bıçakladı

Elazığ’da sınav esnasında kopya çekerken yakalanan öğrenci, yanında getirdiği bıçakla öğretmenini yaraladı.

14 Mayıs 2024 20:48

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Maden ocağında meydana gelen göçükte kalan iki işçiden biri hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 20:09

Sakarya’da iş cinayeti: Boya varilinin patlaması sonucu bir işçi hayatını kaybetti

Boya varilinin patlaması sonucu yaralanan 3 orman işçisinden biri, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 19:59

İstanbul’da suya zam

İstanbul'da İSKİ'nin teklifi ile suya yüzde 36 ile 53 arasında zam yapıldı. Birinci kademe su…

14 Mayıs 2024 19:52
Reklam