IMF Türkiye'nin büyüme beklentisini düşürdü
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünümü raporunda küresel ekonomiye ilişkin beklentilerini revize etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), “Dünya Ekonomik Görünümü” raporunda küresel ekonomiye ilişkin beklentilerini revize etti.
IMF, Türkiye büyüme beklentisini 2016 için yüzde 3.8’den yüzde 3.3’e, 2017 için yüzde 3.4’ten yüzde 3.0’a düşürdü. Ancak Başbakan Binali Yıldırım dün açıkladığı 2017-2019 dönemini kapsayan orta vadeli programda büyümenin yüzde 5’in altında kalmayacağını söyledi.
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm (DEG), raporunda bir çok ülkenin büyüme tahminlerini güncelledi.
Türkiye’de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yıl yüzde 3,3 ve gelecek sene yüzde 3,0 artmasının beklendiği kaydedildi. Bu oranlar, IMF’nin temmuz ayında yayınladığı bir önceki raporda yüzde 3,8 ve 3,2 olarak belirlenmişti.
IMF ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesine FETÖ’nün başarısız darbe girişimi ve terörist saldırılar nedeniyle artan belirsizlik gerekçe gösterildi. Türkiye ekonomisi geçen seneyi ise yüzde 4’lük büyümeyle IMF beklentilerinin üzerinde tamamlamıştı. Kuruluşun Türkiye’ye yönelik 2015 büyüme tahmini aynı yılın ekim ayında yayınlanan DEG raporunda yüzde 3 olarak tahmin edilmişti.
Ancak Binali Yıldırım’ın açıklamaları şu şekilde; “Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek sürekli büyüdü. Bu yıl da büyüme devam ediyor. Bu yıl Türkiye dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladı. Bu bizim için yeterli değil. Biz yine de 2016’da yüzde 3’ün üzerinde büyümeyi yakaladık. Yüzde 3-4 arasında büyüme yeterli mi, asla bu büyüme bizim hedeflediğimiz bir büyüme değil. Darbe girişimi oldu, buna rağmen yapısal reformlara devam ettik.
2017-2019 döneminde büyüme oranını artıracağız. Düşük büyüme oranı bizim işimize yaramıyor. Bu yüzde 5’in altında olmayacak.”
Enflasyon beklentileri paralel
IMF’nin güncel tahminlerine göre, geçen sene yüzde 7,7 seviyesinde ölçülen enflasyon, 2016 sonunda yüzde 8,4’e yükseldikten sonra 2017’de yüzde 8,2’ye inecek. Kuruluşun Türkiye’ye yönelik bir önceki enflasyon beklentileri ise 2016 için yüzde 9,8 ve 2017 için yüzde 8,8 seviyesindeydi. Buna göre, IMF, Türkiye’ye ilişkin enflasyon tahminlerini bu yıl için 1,4 ve gelecek yıl için 0,6 puan aşağı çekmiş oldu.
Raporda ayrıca Türkiye’de işsizliğin önceki tahminlere kıyasla daha hızlı iyileşeceği beklentisi paylaşıldı. IMF, Türkiye’deki işsizlik oranına yönelik 2016 ve 2017 tahminlerini yüzde 10,2’ye çekti. Ancak orta vadeli programda bu iyileşme ancak 2019 yılında görülüyor. OVP’de işsizlik oranı, programda bu sene için yüzde 10,2’den yüzde 10,5’e, 2017’de yüzde 9,9’dan yüzde 10,2’ye, 2018’de yüzde 9,6’dan yüzde 10,1’e yükseltildi, işsizliğin 2019’da yüzde 9,8 olmasının beklendiği belirtildi.
Cari açığı azaltmak için Eximbank
Binali Yıldırım programın amaçlarını şu şekilde açıkladı; “Orta vadeli programın beş temel amacı var. İstikrar, siyasi istikrar, ekonomik istikrar. İstikrar sürünce büyüme de kendiliğinden gelecek. İstikrar olunca kapsayıcı büyümeyi de gerçekleştireceğiz. Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olmalı.”
Ekonomik istikrar konusunda ilk amacın enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Yıldırım, diğer en kritik konunun ise cari açığı azaltmak olduğunu ekledi.
Cari açığı azaltmak için Eximbank’ın ihracatı destek bütçesini 3 kat artırarak 1 milyar dolara çıkaraklarını açıklayan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti; “Orta vadeli program içinde büyümenin artarak devam etmesini, kişi başı gelirin artmasını, yeni iş aş alanları oluşturulmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken enflasyonun düşmesi için mücadele edeceğiz, cari açığı azaltacağız. Mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz.”