İncirlik Üssü uçuşlara açıldı
Darbe girişimi sonrasında geçici olarak kapatılan Adana’daki İncirlik Hava Üssü, yeniden uçuşa açıldı.
Türkiye’yi sarsan ‘darbe girişimi’ sonrasında geçici olarak kapatılan Adana’daki İncirlik Hava Üssü, yeniden uçuşa açıldı.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Türk yetkililer, İncirlik Hava Üssü’nü askeri uçuşlara tekrar açtı. ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyonları devam ediyor” denildi.
15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminde kullanılan uçakların bir kısmının İncirlik Hava Üssü’nden kaldırılması üzerine İncirlik Hava Üssü geçici bir süreliğine kullanıma kapatılmıştı.
Koalisyon güçleri, Suriye ve Irak’ta bulunan IŞİD kuvvetlerini havadan vurmak için bu hava üssünü kullanıyordu.
Guardian’ın haberine göre Pentagon basın sekreteri Peter Cook yaptığı açıklamada, “ABD yetkilileri hava operasyonlarına en kısa sürede tekrar başlanması için Türklerle görüşüyor.” dediği öğrenildi.
Cook yaptığı bu açıklamalarla birlikte ABD’nin, Türkiye’deki sayısı bini geçen askeri personelini, onların ailelerini ve Türkiye’deki diğer sivillerin güvenliğini sağlamaya çalıştığını da söyledi. “Şu anda herkesin güvende olduğu anlaşılıyor.” şeklinde konuştu.
Cook’un ortaya attığı önemli bir iddia ise, AKP’nin darbenin sorumlusu olarak gördüğünü ifade ettiği ve şu anda Pennysylvania’da sürgünde olan Fethullah Gülen’in Amerika’dan iadesini isteyen AKP’nin , İncirlik Hava Üssü’nü Gülen’in iadesi için kapatarak bir koz olarak kullanmasının da muhtemel olduğunu söylemesi.
Aynı zamanda eski bir donanma subayı olan, şu anda ise Savaş Çalışmaları Enstitüsü için analistlik yapan Christopher Harner ise konu hakkında yaptığı açıklamada, İncirlik Hava Üssü’nün dört günden fazla kapalı kalmasının koalisyon tarafından IŞİD’e karşı gerçekleştirilen hava saldırılarında “kaydadeğer” bir eksiklik yaratacağını belirtti. Harner sözlerine şöyle devam etti: “48 ila 72 saatlik bir kesintinin çok büyük etkisi olmaz ama 96 saatten uzun sürerse etkisi büyük olur ve kesinti ne kadar sürerse etkisi de o kadar fazla olur.”
Christopher Harner’ın konu hakkındaki görüşlerinin aksine, ABD hava güçleri merkez komutasının sözcülerinden biri olan yarbay Chris Karns ise, hava üssünün kapanmasını, “Hava savaşı birden fazla noktadan veriliyor. İncirlik’in çok önemli olmasına rağmen, hava operasyonlarının yapıldığı birçok noktadan sadece birisi. Operasyonlara olan etkisinin en aza indiğinden emin olmak için düzenlemeler yapıyoruz.” şeklinde değerlendirdi.”