İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye'ye baskı yapılmasını istedi
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye'nin sınırlarını Suriyeli sığınmacılara yeniden açması için uluslararası baskı yapılmasını istedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye’nin sınırlarını Suriyeli sığınmacılara yeniden açması için uluslararası baskı yapılmasını istedi.
Washington merkezli Human Rights Watch (HRW) 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Birleşmiş Milletler üye ülkeleri ve kurumlarına, Türkiye’ye bu yönde baskı yapması çağrısında bulundu.
AB’ye ve ‘müttefiklere’ sert eleştiri
Örgüt, dünyanın ve özellikle AB’nin Türkiye’nin uluslararası mülteci hukukunun en temel ilkesini ihlal etmesi karşısında sessiz kalarak Türkiye’nin sınırda gerçekleştirdiği kötü muamele uygulamalarına göz yumduğunu söyledi. Türkiye’nin müttefiklerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. HRW “Türkiye Suriye ile sınırının güvenliğini sağlama hakkına sahiptir” diyor. Buna karşılık, sığınmacıların yaşam ve özgürlüklerine yönelik tehditlere maruz bıraktığı durumlarda geri gönderilmesini yasaklayan, uluslararası kabul görmüş geri göndermeme ilkesini çiğnediğini düşünüyor.
‘Sınırdaki ihlâller’
İzleme Örgütü Türkiye’nin sınırdaki askeri birliklerinin, 2015 yılı başlarından itibaren binlerce Suriyeliyi sınırdan çevirdiğini, mağdur ve tanıkların ifadelerine göre sınırı aşıp Türkiye’ye geçmeye çalışan en az 5 Suriyeliyi öldürdüğünü, en az 14’ünü de ağır biçimde yaraladığını söylüyor. Örgüte göre sınırın kapanması başka bir tehlike daha yaratıyor: Çatışmadan kaçan ama sınırı geçmesine izin verilmeyen siviller için Suriye’de kurulan kamplarda onbinlerce kişi kısılıp kalmış durumda. HRW bu kamplardan birine 5 Mayıs’ta yapılan hava saldırısında en az 20 kişinin öldüğünü ve 37 kişinin yaralandığını kaydediyor.
Türkiye kabul etmiyor
Türk askeri kaynakları Suriyeli sığınmacıları sınırdan geri çevirdiklerini ve onlara şiddet uygulandığını reddediyorlar.
Başbakan Davutoğlu da daha önceki açıklamalarında Türkiye-Suriye sınırının hiç bir zaman kapanmadığını söylemişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, İçişleri Bakanlığı’na yazdığı 17 Mayıs tarihli bir mektup ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin poziyonunun netleştirilmesini talep etti.