İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG-M) verilerine göre Ocak ayında en az 110 işçi yaşamını yitirdi. Aylık olarak iş cinayetleri raporu açıklayan meclisin 2013 yılından bu yana Ocak ayları içinde en yüksek ikinci verinin kaydedildiği ifade edildi.
İş cinayetleri tepe noktası: İnşaatlar
İş kollarına göre bakıldığında inşaat işkolu gene birinci sırada yer alırken, metal iş kolu ikinci sırada, ticaret iş kolu üçüncü sırada yer aldı. İnşaat işkolunda 30 işçi yaşamını yitirirken, metal işkolunda 13 işçi, ticaret işkolunda 11 işçi hayatını yitirdi.
Tarım işkolunda bu ay 10 işçi yaşamını yitirirken, özellikle mevsimsel olarak balıkçılar arasında iş cinayetlerinin ciddi oranda arttığı görüldü.
Nedenlerine göre incelendiğinde “diğer nedenler” kısmına giren ölümler 27 işçi yaşamını yitirirken, trafik kazaları nedeniyle 22, ezilme ve göçük nedeniyle 20 işçi yaşamını yitirdi. Cinsiyetlerine göre incelendiğinde 4 kadın 106 erkek işçi yaşamını yitirirken, iş cinayetlerinde 3 tane de çocuk işçi yaşamını yitirdi.
İstanbul birinci sırayı korurken, Kocaeli ikinci ve İzmir üçüncü sırada yer aldı. Özellikle iş cinayetlerinin İstanbul’da yoğunlaştığı gözlemlendi.
“Torunlara göz yumulduğu için iş cinayetleri devam ediyor”
İş cinayetleri sınır tanımazken, her ay inşaat işçilerinin yaşantısını şantiyelerde yitirmesi ya da trafik kazalarında işçilerin toplu bir biçimde ölmesi bir şeyi değiştirmiyor. Sermayenin sınırsız kâr hırsı devam ettikçe ölümlerin süreceği tahmin edilirken, hem uzmanlar, hem de sendika temsilcileri sorunun çözümünün “işçi denetiminde” olduğunu ifade ediyor.
İSİG-M raporunda konuyla ilgili, “Öncelikle söylememiz gereken bir husus var. Raporu hazırlarken İstanbul Bahçeşehir’de bulunan Fi-Side inşaatında 23.kattan dış cephe yük asansörünün düşmesi sonucu üç taşeron işçi kardeşimizi yitirdiğimiz haberini aldık. Şükrü 21, Yasin 19 ve Osman 17 yaşındaydı… Evet Osman 17 yaşındaydı ve lise öğrencisiydi. Ara tatilde ekmek parası için İstanbul’a gelmişti. Bu üç gencecik kardeşimiz tıpkı Torunlar İnşaat’ta yaşanan katliamdaki sorumsuzluklar zinciri sonucu öldüler. Patronlar önlem almadığı, devlet denetlemediği ve Torunlar’a göz yumduğu için…” ifadeleri kullanıldı.
Sonuçta iş cinayetleri hızını kaybetmezken, arkasında yeni acılar ve öfkeler bıraktı.
Bu haber en son değiştirildi 4 Şubat 2016 13:42 13:42
Tüketim boykotu çağrısı yaptıkları nedeniyle gözaltına alınan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 10 kişi ,…
Antep’te bulunan Ecoplast fabrikasında çalışan işçi Cüneyt Tişkaya boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı.
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınmıştı.. Saraçhane…
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin 185 ülke için yüzde 1o ile yüzde 50 arasında gümrük…
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınarak emniyete…
TRT, boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle kanallarındaki dizilerde rol alan sanatçıları projelerden çıkartmaya devam ediyor.