Reklam
Kategoriler: Dış Açı

IŞİD’in Suriye’den Türkiye’ye cihatçı sevkiyatı belgelendi

Reklam

Guardian’ın Kürt güçler tarafından ele geçirilen belgelere dayandırdığı haberde, sınırdan sığınmacı olarak geçiş yapanlarla ilgili bilgileri içeren kayıtların, IŞİD militanlarının hiç zorlanmadan Suriye’den Türkiye’ye geçebildiğini ortaya koyduğu belirtilldi.

Geçen yıl Haziran ayında Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad’ın kontrolünü ele geçiren YPG güçlerinin elde ettiği ve üzerinde ‘IŞİD göçmen idaresi’ ile ‘ulaşım birimi’ damgası bulunan kayıtlarda, bu kent üzerinden otobüslerle Türkiye’ye geçen onlarca militanın isimleri, kimlik numaraları ve diğer kişisel verileri yer alıyor. Ele geçirilen yolcu listelerinin 2014 Aralık ayından 2015 Mart ayına kadarki bir dönemi kapsıyor.

IŞİD onlarca otobüsle Türkiye ve Suriye arasında militan taşıyor

Kürt güçlerin İngiliz Guardian gazetesine verdiği kayıtlara göre, IŞİD’in onlarca otobüsle Türkiye ve Suriye arasında militan taşıdığı belirtiliyor. Guardian’ın ele geçirdiği kayıtlarda 7 bebek, 14 çocuk, 7 genç ve 42 yetişkinin ismi yer alıyor.

Bir yolcu listesi ise özellikle dikkat çekici. Listeden yaşları 23 ile 36 arasında değişen 5 kişiden oluşan Tunuslu bir grubun sınırı geçerek Türkiye’ye girdiği anlaşılıyor. Listeyi özellikle ilginç kılan ise bu kişilerin Tunus’un Kayrevan kentinden geliyor oluşları. Kayrevan Tunus’un Susa sahilinde 30 İngiliz turistin öldürüldüğü katliamı gerçekleştiren saldırgan Seyfeddin Rezgui’nin de eğitim gördüğü kent “cihatçı yatağı” olarak biliniyor.

Kayıtlar özellikle IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka ile Irak’taki kalesi olan Musul arasından yoğun militan sevkiyatı yapıldığını gösteriyor.

Uzmanlar Türkiye’nin bu sevkiyatlardan haberdar olduğunu söylüyor

Son dönemde Türkiye ile IŞİD’in bağları hakkında iki makale yazan Columbia Üniversitesi’nden David Philips, Türkiye’nin “herkesin hareketlerinden haberdar olduğunu ve tercih etmesi halinde sınırdaki akışı kontrol edebileceğini” söylüyor. Philips’e göre sınırda “araç, insan, silah, para ve petrolün her iki yönde de hareket ettiği düzenli bir akış” bulunuyor ve bu hareketlilik “sınırın her iki tarafında da sıkı şekilde düzenlenmiş ve denetlenir” durumda.

Belgeleri inceleyen IŞİD uzmanı akademisyen Aymenn al-Tamimi, “Bu kayıtlar ve benzer diğer belgeler, IŞİD’in elindeki topraklarda her gün otobüslerle yapılan sevkiyatı gösteriyor. Sevkiyat IŞİD tarafından yönetiliyor” dedi.

Türkiye sınırını koruyor mu?

Guardian’a konuşan ismi açıklanmayan bir Türk yetkili ise, sınırda militan akışını kontrol altına almak amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını savundu.

Geçtiğimiz yıl IŞİD’in sınırdaki geçişlerine ilişkin bir soru üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Sınırdaki her yere asker dikemeyiz. Sonuçta sınırın diğer tarafında herhangi bir devlet yok.” demişti. Ancak Tel Abyad’ın Haziran ayında PYD’nin eline geçmesinden sonra sınır tamamen kapatılmıştı. Özellikle ABD’nin Türkiye’ye IŞİD militanlarının Suriye’ye kolaylıkla girip çıkmasının önelenmesi için baskı yaptığı da biliniyor.

Bu haber en son değiştirildi 12 Ocak 2016 12:22 12:22

Reklam

Önceki Haberler

Pek çok Avrupa ülkesi Filistin devletini resmi olarak tanıyacak iddiası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birçok Avrupa Birliği ülkesinin mayıs…

29 Nisan 2024 17:20

TKH, ülke genelindeki 1 Mayıs programını açıkladı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs İşçi Bayramı ile alakalı bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada…

29 Nisan 2024 16:39

Sosyalist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a

SOL Parti, EMEP, TİP, Halkevleri ve TKH, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere saat 10.00’da Saraçhane’de…

29 Nisan 2024 15:07

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39
Reklam