İstanbullulara Emaar işkencesi: Dubai Şeyhi'nin AVM'si için köprü yıkıldı, trafik felç oldu, halk bezdi
Ünalan Mahallesi'nde yükselen "Emaar Square" adlı projede inşaat çalışmaları nedeniyle bölgede hayat durma noktasında geldi
İstanbul’un Ataşehir ilçe sınırları içinde bulunan Ünalan Mahallesi’nde AKP ve sermaye işbirliğiyle kenti daha da yaşanmaz hale getirecek bir rant projesinin inşaatı sürerken, tüm kuralların alt üst edildiği proje nedeniyle semt sakinleri ve çevre ilçelerde yaşayan İstanbullularda hayatından bezmiş durumda.
Türkiye yağmacılık tarihinde hakettiği yere ulaşması beklenen bir rant operasyonuyla Ünalan Mahallesi’nde yükselen “Emaar Square” adlı projede inşaat çalışmaları 5 yıldır sürüyor. Dubai Şeyhi El Maktum’un şirketine ait otel, rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan proje nedeniyle semt sakinleri gürültüden, bölgeden geçenler ise yolların kapatılmasından dolayı isyan noktasına geldi.
Sözcü‘de yer alan habere göre, 3194 sayılı İmar Kanunu ve İstanbul İmar Yönetmeliği’ne aykırı imar planı sayesinde Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid el Maktum’un şirketi Emaar, Çamlıca eteklerindeki 66 dönümlük araziye tam 800 bin metrekare inşaat yapıyor. Emsale dahil inşaat hakkı 198 bin metrekare olan projede, emsal fazlası 600 bin metrekare inşaat bulunuyor.
Sınırsız yükseklik izni
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar plan tadilatıyla arazinin en yüksek noktasından kot verilip, parselin tamamı yapılaşmaya açılırken, zemin altında kat sınırlaması getirilmedi ve bu alanlar emsal dışı tutuldu. Böylece Dubai Şeyhi yerin altında 154 bin metrekarelik alanı ve 491 mağazasıyla Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezini yapıyor. Bölgedeki parsellerde yükseklik 3 katla sınırlanırken, Emaar Square arazisi için sınırsız yükseklik izni var. El Maktum, yerin üstünde 46 katlı ofis ve otel kulesiyle, toplam 1000 konutluk bloklar inşa ediyor. Dubai Şeyhi El Maktum’un şirketi Emaar araziyi 2008 yılının Şubat ayında Halis Toprak’tan peşin olarak 401 milyon dolara satın aldı.
7/24 inşaat vizesi
2012 yılında inşaatı başlayan Emaar Square projesinin 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması hedefleniyordu. Ancak işler planlandığı gibi gitmedi. Etap etap daire teslimlerinin gerçekleştirilmeye çalışıldığı projenin tamamının 2018 yılının yaz aylarında bitirilmesi bekleniyor. Daire teslimlerinde yaşanan 1,5 yıllık gecikme nedeniyle ev sahiplerine aylık tazminat ödeniyor. Alıcılarının elde edecekleri aylık tahmini kira bedeli borç bakiyesinden düşürülürken Emaar, ev sahiplerine zaman zaman mektup göndererek “Bina kaliteli malzemeden yapıldığı ve yasal prosedürlerden dolayı daire teslimlerinde gecikme yaşanıyor” diyor. Konut teslimlerinin 2017 yılına kadar devam etmesi beklenirken, 2016’nın ikinci çeyreğinde tamamlanacağı açıklanan alışveriş merkezinin açılışı önce 29 Ekim’e ardından Şubat 2017’e ertelendi.
Halk bezgin
İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından projede herhangi bir kamu yararı olmamasına rağmen 7 gün 24 çalışma izni verildi. 4 yılı aşkın bir süredir gece – gündüz devam eden inşaat çalışmalarının ortaya çıkardığı gürültü ve çevre kirliliği nedeniyle semt sakinleri bezmiş durumda.
Trafik felç
Emaar Square projesi için Libadiye Köprüsü’nün yıkılıp yeniden yapılması ve E-5 ve TEM bağlantı yollarının genişletilmesi çalışmaları Anadolu Yakası’nda Ümraniye, Üsküdar, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinin bir bölümünde trafiği felç etti. Bölge trafiği için kilit bir işlevi olan köprünün yıkılması nedeniyle çevre yolları kullanmak isteyen sürücüler, günlerinin önemli bir kısmını buralardaki keşmekeşin içinde bekleyerek geçirmek zorunda kalıyor.
Emaar Projesi için 13 Temmuz’da 120 gün süreyle trafiğe kapatılıp yıkılan Libadiye Köprüsü’nün 13 Kasım’daki açılışı 1 Aralık’a ertelendi.