İşte IŞİD’in istihbarat yöntemleri
Diyarbakır’da geçen yıl IŞİD hücre evine düzenlenen operasyonda ele geçirilen belgeler arasında örgüt üyelerinin nasıl şekilde istihbarat toplayacakları ve canlı takip yapacakları anlatılıyor.
Diyarbakır’da geçen yıl IŞİD hücre evine düzenlenen operasyonda ele geçirilen belgeler arasında yer alan ve “Hamza” kod adlı militana ait defterde çıkan el yazısı notlarda, örgüt üyelerinin nasıl şekilde istihbarat toplayacakları ve canlı takip yapacakları anlatılıyor. Notlarda açık yapılan takibin düşmanı manen ve moral olarak çökerttiği, çalışmasını engellediği ve bu takibin bazen de deşifre olması için yapıldığı belirtiliyor. Hedefin kaybedilmemesi için gözetleme ekibi hazırlanması gerektiğine vurgu yapılan notlarda, takibin açık edilmesi için hedef şahsın ani hareket etmesine yol açacak bir senaryo hazırlandığı da vurgulanıyor. Notlarda, çay ocağı ve kafelerde dinleme cihazları bulunduğu uyarısı yapılarak, militanların buralarda konuşmaması isteniyor.
Eğitim notlarıyla ilgili polisin hazırladığı tespit ve değerlendirme tutanağında, takibi yapan örgüt mensuplarının kendi aralarında kullandığı işaretlere dikkat çekildi. Takip eden grubun deşifre olmaması için hedef kişi hakkında detaylı bilgi toplanması gerektiği belirtilen notlarda, takibi yapan örgüt mensubunun sürekli aynı kıyafetleri giymemesi isteniyor. İstihbarat takibi ile toplanan bilgilerin şura üyesi olarak adlandırılan yapıya aktarılması gerektiği belirtilirken, “Türkiye’de takip elemanları bölgelere göre görevlendirilmiştir. Hedef şahıs başka bölgeye geçerse yeni bir grup tarafından takip edilmeye devam edilir. Bu durumda bir elbise dükkânına gidilip, tüm elbiseler denenir ve yola devam edilir. Takibi yapanın yanında ayakkabı veya terlik yanında bulundurulması gerekir” cümlelerine yer verildi.
Ele geçirilen belgelerde, IŞİD’lilerin takip sırasında kullandıkları hareket tarzlarına da yer veriliyor. Takibi yapan örgüt üyeleri arasındaki bazı işaretlere yer verilen ders notlarında şu ifadelere yer veriliyor: “Gözlükleri çıkarıp takmak, cepten mendil çıkarıp burnunu silmek, tespih çıkarmak, iki elini cebine koymak, ceketi çıkarıp omza atmak, ayakkabı bağı bağlamak, ceketin düğmelerini kapatmak veya açmak. Hedef, 3 kişilik bir ekip tarafından izlenmelidir. Pastane gibi yerlerde hedefe çok yakın olmamaya özen gösterilmelidir. Gece ışıklı yerlerden uzak durmalıdır. Tuzağa düşmeye karşı eğitimli olmalıdır. Açık kapı veya köşelerden geçerken dikkat etmelidir. Takip sırasında görüntü değiştirmek için hazırlıklı olmak gerekir.”
IŞİD’in Diyarbakır emiri olduğu belirtilen Nihat Turan’ın aracında bulunan 384 sayfalık belgede ise örgüt üyelerinin güvenlik güçlerine karşı hareket tarzlarına yer veriliyor. Belgede cep telefonunun doğru kullanımı, gizliliğe önem verilmesi, gerçek isimlerin kullanılmaması ve şifreli kelimeler belirlenerek bu şekilde görüşme yapılması talimatı veriliyor. Terör uzmanlarınca hazırlanan tutanağa göre belgede; teknik takip ve dinlemelere karşı özel önlem alınması, istihbarat faaliyetlerinin hafife alınmaması, karşı istihbarat geliştirilmesi, güvenlik güçleri ve faaliyetlerinin deşifre edilmesi konuları yer alıyor. Belgede güvenlik güçlerinin nasıl istihbarat topladığı, teknik takibin nasıl uygulandığı, iki ayda bir hat ve telefon cihazlarının değiştirilmesinin gerektiği, görüşmelerin kriptolu yapılması gerektiği ve şüphe çekmeyecek bir senaryo doğrultusunda bu kriptoya uygun yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Belgelerde çadır ve kozmik oda gibi yerler kurularak güvenli görüşmelerin bu yerlerde yapılması istenirken, örgüt üyelerinin MOBESE kameralarının olduğu yerlerde görüntü vermemesi isteniyor. Örgüt üyelerinin gizli araştırmalar yapması istenen belgede istihbarata çalışan örgüt mensuplarına karşı duyarlı bulunulması gerektiğine dikkat çekiliyor. İnternet kafelerden yapılan bağlantılara dikkat edilmesi gerektiği belirtilen belgede, aynı yerlerin sıklıkla kullanılmaması tavsiye ediliyor. Örgüt üyelerinin takip edilemeyecekleri yerlerde buluşmaları gerektiği kaydedilen belgede, ikamet olarak kullanılan yerlerin resmi kurumlara ve muhtarlıklara kayıt yapılmaması isteniyor. Belgede terör örgütüne ilk giriş anından itibaren örgüt mensubunun uyması gereken davranış kalıplarının açıklandığını belirten polis, uyarıların örgüt mensubunun konuşarak örgütü deşifre etmesine engel olacak nitelikte hazırlandığını kaydetti. Belgenin eğitimde kullanıldığını belirten polis, asıl amacın örgütsel faaliyetlerin devamını ve gizliliğini koruma amacı taşıdığını kaydetti.