Reklam
Kategoriler: Dış Açı

İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın konsolos tepkisine yanıt

Reklam

İtalya Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Başkonsolosu Federica Ferrari Bravo’nun, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün duruşmasına katılmasına Türkiye’nin tepki göstermesi üzerine açıklama yaptı. Bakanlığın internet sitesine konan açıklama, “Türk Dışişleri Bakanlığı’nın, Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirilen ve Cumhuriyet’in gazetecileri Can Dündar ve Erdem Gül’e karşı açılan davanın ilk duruşmasına bazı Avrupalı diplomat ve konsüler temsilcik mensuplarının katılmasını protesto etmek için yaptığı çağrıya ilişkin” sözleriyle başladı.

Açıklamada, duruşmaya katılan Başkonsolos Federica Ferrari Bravo’nun, bu davranışıyla Viyana Sözleşmesi’ne tam bir uyum içinde hareket ettiği kaydedildi.

“Konsolosların ilgisi, Türkiye’nin AB’ye girmek istemesinden kaynaklanıyor”

İfade özgürlüğünün, Türkiye’deki siyasi tartışmalar için temel önemde olduğu belirtilen açıklamada, Avrupalı diplomatların bu ilgisinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) girmeye aday bir ülke olmasından kaynaklandığı da vurgulandı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasına, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ile İngiltere, Kanada, İsviçre, Almanya, İtalya, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Polonya başkonsolosları da katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konsolosluk dışındaki faaliyetlerin izne tabii olduğunu belirterek, “Diplomasinin de bir adabı ve edebi var” sözleriyle tepki göstermişti.

Bunun ardından, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın, duruşmaya katılan büyükelçi ve konsoloslar konusunda ilgili ülkelerin elçiliklerine nota verdiği belirtilmişti.

Söz konusu temsilcilerin, Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ettiği öne sürülmüştü.

Viyana Sözleşmesi ne diyor?

Diplomatların görevlerine ilişkin kurallar 1961 Viyana Sözleşmesi ile belirleniyor. Sözleşme uyarınca özel dokunulmazlık tanınan diplomatlar bu görevleri yerine getirirken korunuyor. Diplomatların söz konusu temel görevleri arasında bulunan iki madde ise çok açık:

  • Bulundukları ülkede gelişmeleri izlemek ve anlamaya çalışmak
  • Kendi ülkeleri ile bulundukları ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek

Tayyip Erdoğan ise konsolosluk dışındaki faaliyetlerin izne tabii olduğunu iddia ederek, diplomatlara dönük olarak “Dün malum bir gazetecinin mahkemesi vardı. İstanbul’daki konsoloslar mahkemeye geliyor. Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada? Diplomasinin de bir edebi var adabı var.  Siz kimsiniz ya” ifadelerini kullanmıştı.

Bu haber en son değiştirildi 29 Mart 2016 12:05 12:05

Reklam

Önceki Haberler

Eğitim-Sen, Beyazıt’tan seslendi: Levent Dölek ve bütün tutukluların serbest bırakılsın

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi'nin çağrısıyla düzenlenen eylemde, gözaltına alınarak tutuklanan Levent Dölek’in…

8 Nisan 2025 15:34

Mart ayında 145 iş cinayetinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi 2025 Mart ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti.

8 Nisan 2025 14:23

İstanbul’daki protestolara katılan 139 kişinin hapsi isteniyor!

Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda, anayasal haklarını kullanırken gözaltına alınan 139 kişi hakkında iddianamede…

8 Nisan 2025 14:08

CHP’den Şişli’ye miting çağrısı

CHP, her çarşamba İstanbul'un bir ilçesinde düzenleyeceği mitinglerin ilkini 9 Nisan'da Şişli'de yapacağını açıkladı.

8 Nisan 2025 12:56

Murat Çalık’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Avukatları, 19 Mart'ta gözaltına alınan ve 23 Mart'ta tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın tutukluluğuna…

8 Nisan 2025 12:51

139 tutuklu öğrenci için siyasi yasak istendi

İSİG Meclisi Mart ayı raporunu yayınladı. Rapora gore Mart ayı içerisinde en az 145 işçinin…

8 Nisan 2025 12:33
Reklam