Kâr için "bilimsel yalanlar": Şeker şirketleri insan hayatını hiçe saymış
ABD’de yeni ortaya çıkarılan tarihi belgelerde, şeker şirketlerinin 1960’larda bilim adamlarına para ödeyerek kalp hastalıklarında şekerin etkilerine ilişkin verileri manipüle ettiği ortaya çıktı.
ABD’de yeni ortaya çıkarılan tarihi belgelerde, şeker şirketlerinin 1960’larda bilim adamlarına para ödeyerek kalp hastalıklarında şekerin etkilerine ilişkin verileri manipüle ettiği ortaya çıktı.
California Üniversitesi araştırmacısı Stanton Glantz’ın ortaya çıkardığı belgeler, bugün ABD Şeker Derneği olarak bilinen Şeker Araştırma Vakfı’na ait. Belgeler, 1967’de yapılan ve bugün bile referans olarak kullanılan bir araştırmaya ilgili.
JAMA Internal Medicine tıp dergisinde yayınlanan ve New York Times tarafından da haberleştirilen belgelere göre söz konusu kuruluş, şeker ve yağların kalp hastalıkları üzerindeki etkisini araştıran Harvard Üniversitesi’nin üç uzmanına 50 bin dolar ödemiş.
Hürriyet’in aktardığı habere göre bu araştırma, şeker ve kalp sağlığı arasında ciddi bir bağlantının bulunmadığını, kalp hastalıklarından doymuş yağların sorumlu olduğunu savunuyordu.
Söz konusu araştırmayı yapan uzmanlar bugün hayatta değil.
Günümüzde Harvard’ın beslenme bölümünü yöneten Dr. Walter Willett ise şöyle diyor: “Bugün elimizde olan verilere bakarak, rafine karbonhidratların ve özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerin kalp hastalıklarında risk faktörleri olduğunu, ancak gıdadaki yağ tiplerinin de çok önemli olduğunu göstermiş durumdayız.”
Gıda patronlarının da tıpkı diğer patronlar gibi bilim üzerindeki etkisi bugün de sürüyor.