Reklam
Kategoriler: İç Açı

Kızının düğünü darbe girişimine sahne olan komutan ilk kez konuştu

Reklam

15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği gece, darbeciler tarafından kızının düğünü basılarak rehin alınan, terfi sırasında olmasına rağmen orgeneralliğe yükseltilmediği için istifa eden Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver, darbe girişiminin öncesine ve sonrasına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Şanver, ordunun komuta kademesindeki Fethullahçı generalleri bildiklerini, darbe girişiminin ardından ortaya çıkan isimler konusunda da yanılmadıklarını aktarırken, “Ama gençlerimiz arasında bu kadar Fethullahçı olduğunu açıkçası tahmin edemiyorduk” ifadelerini kullanıyor.

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ün “Kod adı Mürted” adıyla yayımlanan kitabında darbe girişimiyle ilgili görüşlerine yer verilen Şanver’in açıklamaları T24‘ün aktardığına göre şöyle:

“Hava Kuvvetleri’ni darbede etkin kullanmayı planladılar”

Şanver, 15 Temmuz’da cuntacıların “Hava Kuvvetleri’ni darbede etkin kullanmayı planladıklarını” söylüyor. “Haber almamız ve düğün bölgesinde cep telefonuna dayalı harekât merkezimiz ve oradan yayımladığımız sözlü ve yazılı net emirler bu kalkışmanın hava harekâtı bölümünü öncelikle durdurmaya başladı” diyen Şanver, “Eskişehir’e gönderdiğimiz arkadaşlarımız yaptıkları telefon konuşmalarıyla, verdikleri direktiflerle, Eskişehir’de duruma el koymalarıyla olayın seyrini değiştirdi. Durdurulan hava harekâtı karşı taarruzuyla etkisiz hale getirildi” ifadesini kullanıyor.

“Fethullahçı general not alıyordu”

Şanver, kitapta Saygı Öztürk’ün “Silahlı Kuvvetler’de bu kadar Fethullahçı olduğunu tahmin ediyor muydunuz?” sorusuna, “Biliyorduk. Ama gençlerimiz arasında bu kadar Fethullahçı olduğunu açıkcası tahmin edemiyorduk” yanıtını veriyor. “Komuta kademesinde kimin ne olduğunu çok iyi biliyorduk. Darbe sonrası da bu konuda yanılmadık” diyen Şanver, “cemaatçi komutanların terfi listesine dair isim değerlendirmelerini not aldığını” belirterek, yaşadığı bir diyaloğu şöyle anlatıyor:

“Genelkurmay Başkanımıza değerlendirmelerimi aktarırken, Fethullahçı olduğu bilinen general de not alıyordu. İşte orada deşifre olduklarını anladılar. Askeri Şûra’yı beklemeden darbe girişimine kalkıştıklarını değerlendiriyorum.”

“Genelkurmay’da bunların kim olduğunu bilmeyen yok, ama maalesef güvendiler”

“Genelkurmay’ın darbe girişimine zemin hazırlayan bir hataya düştüğünü” ima eden Şanver, şu değerlendirmede bulunuyor:

“Onların başka görüşe tahammüllerinin olmadığını da biliyordum. Genelkurmay’da bunların kim olduğunu bilmeyen yok, ama maalesef darbe girişimine kadar bunlara güvenmeye devam ettiler. Bunlara güvenilmemesi gerektiğini bir kez daha gördük.”

“Kızımın bu travmayı atlatmasına yardımcı olacağım”

Mehmet Şanver, kızı Çiçek Şanver ile emekli Hava Pilot Tuğgeneral Levent Taştan’ın oğlu, pilotaj eğitimi gören Toykan Necdet Taştan’ın düğününde rehin alındığını ve kızının büyük bir travma yaşadığını hatırlatarak, “Benim kızımın en mutlu olacağı gün, büyük bir travmayla başladı. Hiç düşünmüyordum, ama emekliliğimde İstanbul’a yerleşeceğim. Kızıma yakın yere yerleşip bu süreci atlatmasına yardımcı olacağız” diyor.

“Sayıştay’ın lojistik sisteme vurmak istediği balyozu önledik”

Mehmet Şanver, terfi sırasında olmasına rağmen orgeneralliğe yükseltilmediği için aldığı istifa kararına ilişkin şunları söylüyor:

“Allah terfi edenlerin yollarını açık etsin. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Sadece üniformamızı terk ettik, ama ülkemizi terk etmedik. Bazen insanlar, bazı makamları terk etmesini de bilmeli. Bunun bir örneği olsun istedim. Belki kimsenin haberi olmayacak, belki kimse umursamayacak ama ben aynaya bakabileceğim ve Mehmet Şanver olarak kendimi göreceğim. Korgeneralliğimde 1 yıl lojisik komutanlığı yaptım. Sayıştay’ın lojistik sisteme vurmak istediği balyozu önledik ve sistemimizi akladık.

“Emir subay ve astsubaylarını Fethullahçıların çoğunlukta olduğu Personel Başkanlığı atıyor”

Mehmet Şanver, 15 Temmuz’daki rolleri tartışılan emir subay ve astsubaylarının bir bölümüyle ilgili ‘FETÖ’yü işaret ediyor:

“Bunları, komutanların kendisi değil, zaten Fethullahçıların çoğunlukta olduğu Personel Başkanlığı seçip gönderiyor. Ben onların gönderdiğiyle değil, emir subay ve astsubayımı kendim seçtim. Onların da devlete sadakattan başka bir olumsuzluğu olmadı. Şimdi bütün emir subayları, astsubayları hain gibi gösteriliyor. Onların hepsi aynı kefeye konmamalı.”

Bu haber en son değiştirildi 19 Ekim 2016 21:41 21:41

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam