‘Klonlama fabrikası’yla seri hayvan üretimi
Çinli bilim insanları bu yıl bir ‘fabrika’ açarak seri hayvan klonları üretmeyi planlıyor.
Çinli bilim insanları bu yıl bir ‘fabrika’ açarak seri hayvan klonları üretmeyi planlıyor. Söz konusu ‘kitlesel klonlama’nın ‘şimdilik’ insanları kapsamayacağı belirtiliyor.
Çinli bilim insanlarının son projesi, bilim-kurgu filmlerini aratmayacak nitelikte.
Buna göre ülkedeki bilim insanları, bu yıl sonuna doğru bir hayvan klonlama tesisi açarak inek, koyun gibi hayvanların seri üretimini yapmayı planlıyor. Çin’in ‘kitlesel klonlama’ projesi, ‘şimdilik’ insanları kapsamayacak.
Projeye göre, ülkede 2020 yılına kadar bir milyon inek klonu üretilmesi hedefleniyor.
Çin’in kuzeyinde bulunan liman kenti Tianjin’de açılması planlanan tesis, sadece mevcut hayvan türlerini kitlesel olarak klonlamakla kalmayacak, aynı zamanda üzerinde genetik mühendisliği çalışması yapılarak mükemmelleştirilmiş polis köpekleri, yarış atları vb. hayvanların seri üretimini de yapacak.
21 milyon dolarlık bir projenin parçası olan ‘klonlama fabrikası’nın arkasındaki şirket Boyalife Group’un CEO’su Xu Xiaochun konuyla ilgili olarak, ‘’Bir süpermarkete girdiğinizde raflarda gözünüze parıldayan her ürün, aynı tornadan çıkmış gibi neredeyse birbirinin aynısıdır. Ancak iş hayvanlara geldiğinde, geçmişte biz bunu yapamıyorduk. Bugün ise, yeni fabrikamızla bunu kitlesel olarak yapabilecek teknolojiye sahip olacağız’’ ifadelerini kullandı.
‘Klonlama fabrikası’ bir takım etik tartışmaları beraberinde getirmesine rağmen, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, ‘’inek, keçi, domuz ve diğer hayvanların klonlarından elde edilen et ve süt gibi ürünler, her gün tükettiğimiz doğal gıdalar kadar güvenlidir’’ açıklamasını yapıyor.
“Gelecekte insan da klonlanabilir”
‘Klonlama fabrikası’nda özellikle hastalıkların ortadan kaldırılması amacıyla insan klonlanması yapılması ‘şimdilik’ planlanmıyor.
Ancak yetkililer, kamuoyunun insan klonlaması konusundaki etik yaklaşımını değiştirmesi ve daha açık görüşlü olunması durumunda gelecekte bunun değişebileceğini düşünüyor.
Xiaochun yaptığı açıklamada, ‘’Şu an için, maalesef, bir çocuk sahibi olmanın tek yolu var. O da bir anne ve bir babanın bir araya gelmesi. Ancak kamuoyu bu konuya daha açık görüşlü bir şekilde yaklaşırsa, gelecekte çocuk sahibi olmak için önümüzde doğal yöntem dışında 2 seçenek daha olacak: Genetik özellikleri yüzde 100 babadan ya da yüzde 100 anneden kopyalanan klon çocuklar’’ ifadelerini kullanıyor.
‘Klonlama fabrikası’nın içinde 15 bin metrekarelik bir laboratuar, bir hayvan merkezi ve bir de gen bankası bulunacak.
Bir milyar 300 milyondan fazla nüfusu olan Çin’in her geçen gün artan et talebi üzerine ülkede ‘hayvan klonlama fabrikası’na ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.