Reklam
Kategoriler: Emek Postası

‘Kölelik yasası’ Meclis’te görüşülmeye başlandı

Reklam

Türkiye’de köle işçiliğin önünü açacak olan Uzaktan Çalışma ve İstihdam Büroları Tasarısı Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. İlk günkü görüşmelerde Türk-İş, Hak-İş ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tasarıya tümden karşı çıkarken işveren temsilcileri olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) büyük destek geldi.

İşçi sendikalarının çalışma hayatını çok daha geriye götüreceği, işçilerin köle düzeninde çalışmalarına neden olacağı uyarısında bulunarak iptal edilmesini istediği tasarıya işveren temsilcilerinin övgü yağdırması salonda tartışmalara neden oldu. CHP Mersin Milletvekili Prof. Aytuğ Atıcı, “İşçinin istemediği köle işçiliği patronların isteğiyle hazırladığınız ortaya çıktı” dedi.

Teknik çalışma için alt komisyona havale edilen tasarı, işçilerin bir işyerinde kadrolu eleman olarak çalışmasının yanı sıra, istihdam bürolarına bağlı olarak “geçici işçi” statüsünde çalışmalarının da önünü açıyor. Düzenleme, işverenlere kadrolu işçilerin yerine örneğin 8 ay süreyle geçici işçi çalıştırma yetkisi veriyor. Yeni yasayla işçiler önce 4 ay, sonra da uzatma hakkıyla ikinci 4 ay olmak üzere toplam 8 ay geçici işçi olarak çalışacaklar.

Ancak bu çalışmalarının karşılığında kıdem alacakları birikmeyecek. Yeni düzenlemeyle milyonlarca işçi, kadrosunu kaybedip geçici işçi statüsüne düşeceği için, işverene yük olarak gösterilen kıdem tazminatı da fiilen bitmiş olacak.

4 milyonu geçici işçi olacak

Tasarıya TOBB’un isteği üzerine konulduğu belirtilen başka bir madde ise halen KOBİ’lerde çalışan 4 milyon kişiyi adeta “köle” statüsüne düşürecek. Tasarıya göre, bir işletmede kadrolu işçilerin en fazla yüzde 25’i geçici işçi olabiliyor.

1 ile 9 işçinin çalıştığı KOBİ’lerde bu sınırlama uygulanmayacak. Dolayısıyla tasarı bu şekliyle yasalaşırsa KOBİ’lerde çalışan 4 milyon işçinin kadrodan çıkarılıp geçici işçi olarak istihdam bürolarından kiralanmasının önü açılacak.

Kadrodan çıkan işçiler ise hem işlerini hem de kıdem tazminatı haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

Engelli işçiye kötü haber

Halen, 50 kişinin üzerinde işçi çalıştırılan işyerlerine en az 2 engelli işçi istihdam etme zorunluluğu uygulanıyor. Yeni tasarıya göre, işverenlerin geçici statüde çalıştırdıkları işçiler 50 kişilik sayı sınırına tabi olmayacak. Dolayısıyla örneğin 49’u kadrolu 12’si geçici toplam 61 işçinin çalıştığı işyerleri, gerçekte 50 işçi sınırını aştığı halde engelli işçi çalıştırma zorunluluğundan kurtulacak.

Bu haber en son değiştirildi 19 Şubat 2016 09:57 09:57

Reklam

Önceki Haberler

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı…

3 Mayıs 2024 17:04

Gazeteci Barış Terkoğlu’na hapis cezası

Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörlede mücadele görev…

3 Mayıs 2024 16:02

Can Atalay’ın odasına İyi Parti’li vekil yerleşti

TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldüğü için yerleşemediği odası boşaltıldı. Boşaltılan odaya İYİ Partili Erhan Usta…

3 Mayıs 2024 14:21

Erdoğan’ın bir günlük koruma maliyeti 6,7 milyon TL’ye ulaştı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ordusu için yılın ilk üç ayında 616 milyon TL harcanarak bir…

3 Mayıs 2024 14:03

Laiklik Meclisi yurttaşları 30 Haziran’da İstanbul’daki büyük ‘Laiklik Yürüyüşü’ne çağırıyor

Laiklik Meclisi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonrasında 30 Haziran'da bir Laiklik Yürüyüşü düzenleme kararı…

3 Mayıs 2024 13:15

Bahçeli 1 Mayıs kutlamalarını hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hukuksuzca engellenen 1 Mayıs kutlamaları ve kolluk kuvvetleri ile yurttaşlar…

3 Mayıs 2024 13:06
Reklam