"Kuraklık" lobisi boşa düşürüldü: NASA'nın araştırmasına Bakanlık'tan "akıl dolu" cevap
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan tartışma yaratan NASA'nın kuraklık araştırmasına ilişkin açıklama yaptı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan tartışma yaratan NASA’nın kuraklık araştırmasına ilişkin yapılan açıklamada “Son 9 asrın en kötü kuraklığının Türkiye için geçerli olmadığı kanaatine varılmıştır.” denildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “kuraklık lobisi”ne işaret edilmesi ve adeta “bilimin Türkiye için geçerli olmadığı” anlamı çıkan ifadeler dikkat çekti.
“Türkiye’nin dahil edilmesi maksatlı”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacılarının, Akdeniz havzasında 900 yıllık kuraklık değişkenliği üzerine yapmış oldukları çalışma ile ilgili çıkan haberler hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “2007 ve 2009 yıllarında Doğu Akdeniz’de meydana gelen kuraklıklar sonrasında yazılan makaleler ve NASA’nın haberlerinde de benzeri durumlar yaşanmış ve ülke basını ile bazı sivil toplum kuruluşları tarafından kaynak kullanılarak duyurulmuştu. Bu tür haberler içerisinde özellikle ülkemizi gösterme çabalarının sebebinin ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Levant Bölgesi’ne doğru akan sınırı aşan nehirlerimizden kaynaklandığı düşünülmektedir.” ifadeleri kullanılırken akıllara şimdi de “kuraklık lobisi” mi var sorusu geldi.
Bilim Türkiye için geçerli değil
Bakanlık, bilimsel bir araştırmayı ne yöntemsel ne de verileri açısından bütünüyle değerlendirmeden, “NASA’nın haberi ve haber kaynağı olarak kullandığı makale incelendiğinde, ayrıca bununla ilgili ülkemizde yapılan makaleler araştırıldığında son 9 asrın en kötü kuraklığının Türkiye için geçerli olmadığı kanaatine varılmıştır. Makalede kullanılan uzamsal dağılım oluşturma yönteminin kullanılan örnekler dikkate alındığında yetersiz kaldığı ve bu dağılımla elde edilecek yorumların Anadolu için doğruyu yansıtmayacağı anlaşılmıştır.” diyerek adeta bilimin Türkiye’de geçerli olamayacağını da ifade etmiş oldu.
NASA’nın Kıbrıs, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suriye ve Türkiye’yi kapsayan Doğu Akdeniz Levant Bölgesi’ne ilişkin yaptığı araştırmada, Akdeniz havzasında 900 yıllık kuraklık değişkenliği incelenmişti. Çalışmada bölgenin iklimini, bölgeye suyun nasıl geldiğini veya çıktığını anlamak için ağaç halkaları incelenerek Akdeniz’in kuraklık tarihi canlandırılmıştı.