Reklam
Kategoriler: İç Açı

Kürdistan Sosyalist Partisi kuruluyor

Reklam

Genel Sekreteri Mesut Tek’in Türkiye’ye dönüşünden sonra yasal alanda faaliyet yürütme kararı alan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesini bugün veriyor. PSK’nın siyasi parti sıfatı kazanmasıyla birlikte Türkiye’de “Kürdistan” adıyla kurulmuş üçüncü parti faaliyete geçmiş olacak. Uzun yıllar Türkiye ve Türkiye dışında yasa dışı faaliyet yürüten Kürt siyasi oluşumları, yasal alanda faaliyet için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl Mehmet Emin Kardeş’in genel başkanlığında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T)ile Mustafa Özçelik’in liderliğinde Kürtçe adı Partiya Azadiya Kürdistanê olarak ilan edilen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) partileşmişti. Bu iki partinin ismiyle ilgili yargı süreçleri devam ediyor.

Merkez Diyarbakır olacak

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre iki partinin isim değişikliğine yönelik dava süreci devam ederken “Kürdistan” adıyla üçüncü parti bugün kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vererek faaliyet gösterecek. Dün Ankara’da Mesut Tek’in başkanlığında partileşme için ilk adım atıldı. 96 kişiden oluşan Parti Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) adıyla bugün İçişleri Bakanlığı’na resmi başvuru yapılacak. PSK’nın kuruluş dilekeçesini İçişleri Baanlığı’na vermesi ile birlikte Türkiye’de “Kürdistan” adıyla üçüncü parti kurulmuş olacak. Diyarbakır merkezli faaliyet yürütecek olan PSK bünyesinde HAKPAR’dan da çok sayıda Kürt siyasetçinin de yer alması bekleniyor. Parti dilekçesini Bakanlığa verdikten sonra özellikle Güneydoğu Bölgesi’nde tabelasını asarak aktif olarak faaliyet sürdürecek.

Kendi adımızla var olmak istiyoruz

Tek, parti adında “Kürdistan” ismine yer verilmesinin gerekçesini, “Öteden beri Türkiye’de yasaklı olan sosyalizm değil Kürdistan’dır. Biz bir kez daha söylüyoruz ki, Kürdistan bizim için kırmızı çizgidir. Bazı arkadaşlarımızın isim değişikliği talebi bu bakımdan tarafımızdan reddedilmiştir. Biz siyaset sahnesinde kendi adımızla var olmak istiyoruz. Mahkemenin bunu engelleyeceğini tahmin edebiliyoruz. Fakat biz de mücadelemize devam edeceğiz” sözleri ile aktardı.

Yasal faaliyet tartışma konusuydu

Kürt orjinli Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), uzun yıllar Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) yasal kolu olarak faaliyet gösterdi. Ancak PSK lideri Kemal Burkay’ın Avrupa’dan Türkiye’ye gelmesi ve HAKPAR’ın başına geçmesi ile 7. kongrede PSK liderliğine Mesut Tek getirilmişti. Tek’in de Türkiye’ye dönüş kararı alması sonrası Kürdistan Sosyalist Partisi yasal bir parti olarak Türkiye’de faalyet kararı aldı. Bu kapsamda kısa süre önce yeni bir parti için girişim başlatıldı. PSK’nın onursal lideri olarak kabul edilen Burkay’ın kurulacak parti içinde yer alması beklenmiyor. HAKPAR içinde bir süreden beri PSK’nın yasal alanda faaliyet gösterip göstermemesi yönünde tartışmalar yapılıyordu. HAKPAR yönetiminde PSK’nın ismi konusunda görüş ayrılıkları partisel ayrışmaya yolaçtı.

Bu haber en son değiştirildi 31 Mayıs 2016 13:39 13:39

Reklam

Önceki Haberler

Pek çok Avrupa ülkesi Filistin devletini resmi olarak tanıyacak iddiası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birçok Avrupa Birliği ülkesinin mayıs…

29 Nisan 2024 17:20

TKH, ülke genelindeki 1 Mayıs programını açıkladı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs İşçi Bayramı ile alakalı bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada…

29 Nisan 2024 16:39

Sosyalist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a

SOL Parti, EMEP, TİP, Halkevleri ve TKH, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere saat 10.00’da Saraçhane’de…

29 Nisan 2024 15:07

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39
Reklam