O kurumların rütbeleri değişti...
Jandarma ve Polis'in rütbe isimleri sil baştan değiştirildi.
Jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının ardından, rütbe sistemi de sil baştan yenileniyor. Merkezde Emniyet Genel Başkanlığı, illerde ise il emniyet başkanlıkları kurulacak. Taslağın aynen kabul edilmesi halinde polis ve jandarma arasında ast-üst ilişkisi olacak.
çişleri Bakanlığı’nın Olağanüstü Hal Kanunu kapsamında yayımlanmak üzere hazırladığı kanun hükmünde kararname (KHK) taslağıyla kolluk sistemi değişecek. Buna göre, merkezde Emniyet Genel Başkanlığı, illerde ise il emniyet başkanlıkları kurulacak. Taslağın aynen kabul edilmesi halinde polis ve Jandarma arasında ast-üst ilişkisi olacak.
Polislerin yıllardır beklediği 3600 ek gösterge de taslaktaki düzenlemeler arasında yer alıyor. Yılbaşında 2200’den 3000’e çıkarılan yüksek öğrenim mezunu polislerin ek göstergesi, jandarma astsubaylarda olduğu gibi 3600 olacak. Ek göstergenin 3600’e çıkması, polislerin emekli aylıklarına 430 TL dolayında artış olarak yansıyacak, şu anki maaşlarında ise kesintideki artıştan dolayı 40 TL dolayında düşüş olacak.
Taslakta öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle: -Polis ve jandarma sorumluluk alanlarını doğrudan il emniyet başkanı belirleyecek.
-Polis jandarmanın, jandarma polisin sorumluluk alanlarında daimi olarak görevlendirilemeyecek. Geçici görevlendirmeler ise 3 ayı geçemeyecek.
-İl emniyet başkanları, ildeki tüm polis ve jandarma memur ve amirlerinin il merkezlerinde ve ilçelerde atamasını yapacak. İl emniyet başkanları, bu yetkilerini devredemeyecek.
-Jandarma ve poliste rütbeler de yeniden belirlenecek.
İŞTE İKİ KURUMDAKİ YENİ RÜTBELER
JANDARMA
Teğmen: Jandarma Komiseri
Üsteğmen: Jandarma
Yüzbaşı: Jandarma Başkomiseri
Binbaşı: Jandarma Müdürü
Yarbay: Jandarma Üstmüdürü
Albay: Jandarma Başmüdürü
POLİS
Komiser yardımcısı, komiser: Polis komiseri yardımcısı, komiseri
Başkomiser: Polis üst komiseri
Emniyet amiri: Polis başkomiseri
4. ve 2. sınıf emniyet müdürü: Polis üst müdürü
1. sınıf emniyet müdürü: Polis başmüdürü