Fransız Le Figaro gazetesinin haberine göre, “Son haftalarda, Türk ve Suriye gizli servisleri arasında iki gizli görüşme oldu. Üçüncüsü Rusya’nın ev sahipliğinde Moskova’da planlanıyor. Hatta bazı kaynaklar 20 Eylül’de Putin-Erdoğan-Esat zirvesinden söz ediyor. Kürt projesinin yıkılmasının yanısıra başka konuların da bu zirvede ele alınması bekleniyor. Rusya’nın baskısıyla Türkiye, Esat’ın politik geçiş döneminde kalmasını kabul etti” iddialarına yer verildi.
Gazetenin Ortadoğu muhabiri George Malbreunot imzasıyla yayınlanan haberde “Kürt projesini kırmak için anlaşma yapıldığı” ifade edilirken, “Son haftalarda, Türk ve Suriye gizli servisleri arasında iki gizli görüşme oldu. Üçüncüsü Rusya’nın ev sahipliğinde Moskova’da planlanıyor. Hatta bazı kaynaklar 20 Eylül’de Putin-Erdoğan-Esat zirvesinden söz ediyor. Kürt projesinin yıkılmasının yanısıra başka konuların da bu zirvede ele alınması bekleniyor. Rusya’nın baskısıyla Türkiye, “Esad’ın politik geçiş döneminde kalmasını” kabul etti. Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturmak için yeni bir Özgür Suriye Ordusu oluşturulacak. Bir BM yetkilisi ve bir muhalif kaynak, ‘Türkiye’nin Esad karşıtı muhalifler lehine, war-room’u kapatacağını’ söyledi. Bu da muhaliflere yardımın azalacağına işaret ediyor.” deniliyor.
Türkler ve Ruslar Halep üzerine anlaşamadılar
Haberin devamında ise şu bilgiler mevcut: Bir BM’li diplomatın Halep’in kaderi üzerinde henüz Türkler ve Ruslar’ın anlaşma sağlayamadığını belirtiyor ve “Anladık ki, Türkler ve Ruslar iki ayrı senaryo üzerinde henüz anlaşmış değiller: Halep’in kontrolünün Türklerin destekledikleri güçlerin eline verilmesi ya da Suriye rejimine statükoyu sağlayacak bir devir…” sözlerine atıfta bulunuluyor. “Suriye’de savaş meydanında ise, rejim ordusu, Pazar günü ülkenin ikinci büyük kenti Halep’te, askeri bir okulu ele geçirerek ilerledi ve buradaki varlığını daha da güçlendirdi” ifadeleri kullanıldı.
Kürtler çok ileri gittiler ve sonuçta hataya düştüler
Gazete, Suriye’nin kuzeyinde federasyon isteyen ve Fırat’ın batısına geçmeye kalkan PYD’nin büyük taktik hata yaptığını da belirterek, şu bilgileri aktardı:
“Kürt milislerinin en radikal kanadı, Türkiye’ye doğru ilerleyerek Ankara ve Moskova’nın yakınlaşmasına neden oldu. Ve bu gidiş, Kuzey Suriye’de kartların yeniden dağıtılacağını gösteriyor. Türk güçleri bölgede Suriyeli muhalif güçleri destekleyerek 24 Ağustos’ta başlayan operasyonun ilk günlerinden bu yana açıkladığı ‘tampon bölgeyi’ kurmak istiyor. PYD ve Kürtler bu yeni oluşumun en büyük kaybedeni. Bir Fransız diplomat YPG’nin taktiğini çok sert eleştirerek, ‘YPG gerçekçi davranmıyor. Çok ileri gittiler. Ve sonuçta hataya düştüler’ diyor. Fırat Nehri’ni geçerek Menbic’i ele geçirme girişimi ile Kürt milisler Ankara’nın ve bu konuda onlara söz veren müttefikleri Amerika’nın kırmızı çizgisini aştılar. Altı ayı aşkın süredir, Amerika’nın 400’ü aşan askeri danışmanının desteğini alan Kürtler güçlendiklerini hissetti. Fırat’ı geçmeye çalışmak ve federasyon çağrısı yapmak. Kısa vadede, kendilerinden Fırat’ın doğusuna çekilmesini isteyen Washington tarafından bir kez daha ihanete uğradıklarını düşünenler olsa da, Suriyeli Kürt savaşçıların kaderi hala Amerikalı müttefiklerine bağlı.”
Bu haber en son değiştirildi 7 Eylül 2016 19:57 19:57
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…