Lösemi tedavisinde büyük gelişme
Kan kanserlerinin tedavisinde, tümörlerin yok edilmesini hedefleyen bilimsel araştırmanın ilk sonuçları, tıp dünyasında "umut verici" olarak değerlendirildi.
Kan kanserlerinin tedavisinde, hastanın bağışıklık sistemi kullanılarak tümörlerin yok edilmesini hedefleyen bilimsel araştırmanın ilk sonuçları, tıp dünyasında “umut verici” olarak değerlendirildi.
ABD’li bilim insanları, kanser tedavisinde yayılan tümörleri yok edebilmek amacıyla vücudun bağışıklık hücrelerinin kullanıldığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde etti. Washington’da düzenlenen toplantıda açıklanan ilk sonuçlara göre, söz konusu tedavi kanserin tekrarlamasını önlüyor.
Araştırma ile en fazla 5 ay yaşam süresi biçilen kan kanseri hastalarından yüzde 90’ından fazlasının iyileştiği ve 18 ay boyunca devam eden kontrollerde de kanserin tekrarlamadığı belirlendi.Tedavi sürecinde, laboratuvarda hastaların kendi vücutlarından alınan T hücrelerinin genetiği değiştirilerek, tümörleri tanımaları ve yok etmeleri sağlandı.
Akut lenfoblastik lösemi hastasının yüzde 90’ından fazlası iyileşti. Yöntemin uygulandığı akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastasının yüzde 90’ından fazlasının iyileştiği belirlendi. Hodgkin dışı lenfoma veya kronik lenfositik lösemi (KLL) hastaları üzerinde yapılan iki ayrı klinik denemede de hastaların yüzde 80’inden fazlasının tedaviye cevap verdiği saptandı.