Maraş yetmedi, şimdi de Divriği: Alevi nüfusu yoğun ilçeye "sözde" mülteci kampı!

Sivas'ın alevi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Divriği ilçesine de mülteci kampı için hazırlık yapılmasının istendiği ortaya çıktı

Maraş yetmedi, şimdi de Divriği: Alevi nüfusu yoğun ilçeye

Maraş’ta Alevi köylerinin bulunduğu bölgeye kamp yapılmasına karşı köylülerin direnişi 45’inci gününe girerken, bu kez Sivas’ın Alevi nüfusu yoğun ilçesi Divriği’de yeni kamp hazırlığı yapıldığı ortaya çıktı.

Diken’den Ali Dağlar’ın haberine göre, Sivas Valiliği’nin Divriği belediye başkanlığına gönderdiği ‘ivedi’ kayıtlı yazıda AB’yle mülteci anlaşması çerçevesinde yayınlanan başbakanlık genelgesi gereği bölgede hazır bina ya da bina yapmaya uygun arsa/arazi tespiti yapılarak bildirilmesi istendi.

İlçedeki kitle örgütleri Maraş’tan sonra 2’nci kamp yeri olarak da Alevilerin yoğun olduğu bir başka bölgenin seçiminin tesadüf değil, demografik yapıyı değiştirme amaçlı olduğunu, durumun bölge halkını endişelendirdiğini savunuyor.

Yazıdaki ‘hazır bina’ vurgusuyla, demir çelik tesisleri kapatılıp boşaltılan işçi yerleşkesi, cumhuriyetin ilk fabrika şehir projelerinden Cürek beldesinin hedef seçildiği belirtiliyor. Öte yandan kaymakamın bazı Alevi köylerine bizzat giderek, kalan köy muhtarlarını da ilçeye çağırıp boş bina tespiti yaptığı öne sürülüyor.

CHP Milletvekili Zeynep Altıok’un konuyla ilgili geçen ay Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt gelmedi. Şimdi yerel kaynaklar CHP’li Divriği belediye başkanının, 19 Nisan tarihli yazıyı halktan gizleyip gizlemediğini sorguluyor. 17 bin nüfuslu ilçenin merkez nüfusunun yüzde 60’ı, 6 bin kişinin yaşadığı 109 köyden 95’i Alevi.

Hazır bina, arazi ve personel tespiti talebi

Sivas valiliğinin Divriği belediye başkanlığına hitaben ‘ivedi’ kaydıyla yazdığı, Vali Yardımcısı Alim Barut imzalı 19 Nisan 2016 tarihli yazı şöyle:

“6458 Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve buna bağlı olarak İl Müdürlükleri oluşturulmuş ve teşkilatlandırılmıştır. Son dönemde yaşanan düzensiz göçmen krizinin çözümü amacıyla yürütülen düzensiz göçle mücadele kapsamında ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma’ ve mutabakat hükümlerinin uygulanması konusunda İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün iş yükü Avrupa Birliği ülkelerinden nakil yoluyla gelecek olan düzensiz göçmenler nedeniyle artmıştır. Kabul edilen düzensiz göçmenlerin durumunu düzenli hale getirmek için yapılacak iş ve işlemler nedeniyle İl Göç İdaresi Müdürlüğünün personel ve bina ihtiyacı daha da belirgin hale gelmiştir. İlgi genelge Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (Göç İdaresi Müdürlüklerinin) bu yöndeki taleplerinin bir an önce karşılanmasına yöneliktir. Bu kapsamda; a) İl Müdürlüğünün fiziki şartlarının genişletilmesi, yeni bina ihtiyacının karşılanması yanında sığınmacılara kamplara veya ülkelerine gönderilmesi sürecinde kısa süreli kalabilecekleri binalara ihtiyaç söz konusu olduğundan, ihtiyaçların bir an önce karşılanabilmesi için idarenizde hazır bina veya bina yapımına uygun arsa/araziler ile otoparkı alanı; b) İhtiyaç durumunda geçici olarak görevlendirilebilecek personelin (Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Memur, Şoför, Dağıtıcı, Arapça, Farsça ve Urduca dillerinden Türkçe tercüme yapabilecek personel, bilgi işlem konusunda teknik personel ve hizmetli) tespiti; c) 6458 Sayılı Yabancıları Koruma Kanununa uygun olarak Müdürlüğümüzce yapılan iş ve işlemlerden doğan hukuki süreçlerde Avukatlık desteği; İlgi genelge gereğinin yapılarak hiçbir aksaklığa mahal verilmemesini ve kurum amirlerinin takibini bizzat yaparak sonucundan Valiliğimize bilgi verilmesini rica ederim…”