Meclis devre dışı kalırken: Dört parti iç tüzüğü değiştirecek

TBMM İç Tüzüğü’nün değişmesi için dört parti anlaşarak “uzlaşma komisyonu” kurdu.

Meclis devre dışı kalırken: Dört parti iç tüzüğü değiştirecek

Meclis’te bulunan dört parti AKP, CHP, HDP, MHP anlaşarak TBMM İç Tüzüğünü’nün değişmesi için uzlaşma komisyonu kuracağını duyurdu. Yapılan duyuruda iç tüzükte meclisin çalışmasını engelleyen maddelerin değiştirileceği belirtildi.

Kurulan uzlaşma komisyonun, ilk toplantısı yarın yapılacak .İçtüzükte değişiklik öngören düzenlemeye göre, danışma kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacak.

Grup önerisinde ise öneriyi veren gruptan bir milletvekilinin 5 dakika süreyle gerekçesini anlatması öngörülüyor. Genel Kurul’da başkan, gündem dışı konuşmalara toplamda 10 dakikayı geçmemek üzere 1’er dakika süre verecek.

CHP’nin kaygısı Meclis’in imajı

CHP Grup Başkanvekili konuyla ilgili bir açıklama yaparken, 15 gün içinde uzlaşma sağlanacağını ifade etti. Meclisteki kavga görüntüsünün sona ermesi gerektiğini ifade eden CHP, bunun için adım attıklarını belirtti.

AKP’den oyun: “Kabul etmezlerse, kendi teklifimizi getireceğiz”

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş en geç 24 Temmuz’a kadar bu süreci bitireceklerini ifade ederken, “Meclis bu işi tamamlamadan kapanmayacak” dedi.

Elitaş uzlaşma sağlanamayan 6 maddeyle ilgili olarak görüşmelerin olacağını söylerken, eğer uzlaşma sağlanamazsa AKP’nin kendi teklifini getireceğini ifade etti.

Yapılacak değişikliklerle meclis içi “konuşmaların” sınırlandırılacağı bilinirken, Meclis’in daha da değersizleşmesi bekleniyor.