Meclis protestolarla açıldı: Venezuela 'karşı-devrim'e teslim olmamaya kararlı

Karşı-devrimci Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu, 15 yıldan beri ilk defa mecliste çoğunluğa sahip olurken meclis içerisinde ve dışarısında sosyalistler ile Venezuela halkının protestoları ve Bolivarcı Devrim'e sahip çıkma iradeleri vardı.

Meclis protestolarla açıldı: Venezuela 'karşı-devrim'e teslim olmamaya kararlı

venezuela yuruyus1Venezuela’da Ulusal Meclis, milletvekillerinin yemin etmeleriyle birlikte resmen göreve başladı. Venezuela’da 6 Aralık’ta yapılan seçimlerde 167 sandalyeli parlamentoda 112 sandalye kazanan karşı-devrimci Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu, 15 yıldan beri ilk defa mecliste çoğunluğa sahip olurken meclis içerisinde ve dışarısında sosyalistler ile Venezuela halkının protestoları ve Bolivarcı Devrim’e sahip çıkma iradeleri vardı.

venezuela yuruyus3

PSUV, “Yaşasın Chavez” sloganlarıyla girdiği genel kurulu terk etti

Yemin töreni başlarken sosyalist milletvekilleri “Yaşasın Chavez” sloganlarıyla Bolivarcı Devrim’in önderi Hugo Chavez’i andılar.

chavezMecliste yemin töreninin sona ermesine yaklaşılırken, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nden (PSUV) 54 milletvekili, meclis genel kurulunu protesto edip terk etti. PSUV milletvekili Diosdado Cabello, meclisi terk etmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Konuşma hakkımızın ihlaline ilişkin resmi olarak şikayette bulunduk fakat görmezden gelindi. Bizler 54 milletvekili olarak Venezuela halkını savunmaya hazırız” dedi.​

Geçtiğimiz dönemde meclis başkanlığı yapan ve yeni dönemde milletvekili seçilen sosyalist Celia Flores, karşı devrimci Demokratik Birlik Masası (MUD) mecliste çoğunluğa sahip olmasına rağmen, Chavez önderliğinde kazanılan sosyalizm için savaşacaklarını belirtti.

allupMeclis açılışına tartışmalar damga vurdu

Melis Başkanlığı’na MUD koalisyonundan Henry Ramos Allup seçilirken tüm yemin töreni boyunca tartışmalar yaşandı.

Yaşanan ilk tartışma, milletvekillerinin konuşma hakları üzerinden yaşanırken bu tartışma sonucunda sosyalistler genel kurul salonunu terk ettiler.

Öte yandan, yemin töreni sürerken MUD tarafından eski milletvekili Maria Machado, hapisteki sağcı Leopoldo Lopez’in ailesi ve Miranda eyalet valisi ve MUD’nin eski başkan adayı Henrique Capriles gibi isimler davet edildi.

MUD milletvekillerinin Leopoldo Lopez’in serbets bırakılması için “özgürlük” sloganları atması üzerine sosyalist milletvekilleri de “sağcı faşistler” diye karşılık verdiler.

venezuela meclis3

Amerikancıların “süper çoğunluğu” 5 Ocak’ta olmadı

Venezuela’da 6 Aralık’ta yapılan seçimlerde 167 sandalyeli parlamentoda 112 sandalye kazanan karşı devrimci muhalefete kötü haber Venezuela Yüksek Mahkemesi’nden gelmişti. Mahkeme, yani seçilen parlamentonun göreve başlayacağı 5 Ocak’tan önce seçim sonuçlarına ilişkin verdiği tedbir kararıyla karşı-devrimci muhalefetin 3 milletvekiline ilişkin tedbir kararı aldığını açıklamıştı.

Venezuela’da yapılan seçimlerden sonra bir yerli halk temsilcisinin seçiminin yanı sıra Amazonlar, Yaracuy ve Aragua eyaletlerindeki oy verme işlemlerine ve sonuçlara itiraz edilmiş ve Yüksek Mahkeme, Amazonlar eyaletinde gerçekleştirilen seçimlere ilişkin itirazda ise tedbir kararı vermişti.

Bu 4 milletvekilinin yemin etme törenleri ise ertelendi. Ancak, Meclis Başkanı Ramos Allup, Yüksek Mahkeme’nin kararına kürsüden meydan okuyarak bu milletvekillerinin ilk fırsatta yemin etmesi için söz verdiğini açıkladı.

venezuela guvenlikBuna tepki gösteren sosyalist milletvekili Hector Rodriguez use MUD’nin terror neoliberal politikalara döneceğini savunarak Allup’a hitaben, “6 ay içerisinde Venezuela hükümetinden kurtulacağınızı ilan ediyorsunuz. Aramızdaki fark bu. Biz halk için savaşırken, siz hala bizimle savaşıyorsunuz.” dedi.

Olağanüstü güvenlik önlemleri alındı

Amerikancı muhalefet, Meclis’in açılış gününde bu kararı protesto etmeyi sürdürdü. Muhalefetin gösterilerinde sık sık şiddete başvurması nedeniyle Venezuela Ulusal Meclisi’nin etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı.