Merkel'e yerel seçimlerde ağır darbe

Almanya'nın kuzeydoğusundaki Mecklenburg-Western Pomerania eyaletinde yapılan meclis seçimlerinde Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) 3. sırada yer aldı.

Merkel'e yerel seçimlerde ağır darbe

BBC Türkçe’nin bildirdiği habere göre, Almanya’nın kuzeydoğusundaki meclis seçimlerinde Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), oyların yüzde 19’unu alarak 3. oldu.

Alman medyası bu sonucun, CDU’nun tarihinde, Mecklenburg-Western Pomerania eyaletinde aldığı en düşük oy olduğunu duyurdu.

Eyaletteki seçimlerde en yüksek oyu, yüzde 30 ile merkez sol Sosyal Demokratlar aldı. Göçmen ve İslâm karşıtı söylemiyle bilinen sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise, yüzde 22 oyla CDU’yu geçerek 2. sırada yer aldı.

 

Merkel’in mülteci politikası sınavdan geçiyor

Eyaletteki yerel seçimler, Başbakan Merkel’in mülteci politikası açısından ve gelecek yıl yapılacak federal seçim öncesi bir sınav olarak görülüyordu.

Bilindiği üzere Almanya geçen yıl 1.1 milyon mülteci kabul etti. Bu karardan sonra ülkede göçmen ve mülteci karşıtılığı yükselişe geçti.

BBC’nin Berlin muhabiri Damien McGuinness, seçim sonuçlarının ardından Merkel’in mültecilere yönelik “açık kapı politikasını” değiştirmesi için büyük baskı altında kalacağını belirtiyor.

Reuters haber ajansı da sonuçları Merkel ve CDU açısından “arka bahçede alınmış küçük düşürücü bir sonuç” olarak yorumluyor.

Almanya’da Mart ayında da 3 eyalette yapılan seçimlerde Merkel’in partisi oy kaybederken, Almanya için Alternatif büyük bir çıkış yapmıştı.