Marjinal fonlama faizi, Merkez Bankası’nın piyasada olağanüstü bir durum olduğu zaman piyasaya verdiği faiz anlamına geliyor.
Genelde Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında aşırı değerlenmesinde, yatırımcılara yüzde 10,5 faiz ödeyerek, aşırı değerlenmenin önüne geçmek için kullanılıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kritik faiz kararını açıkladı. Banka marjinal fonlama faizini yüzde 10.75’ten yüzde 10.5’e çekti. Merkez Bankası, politika faizini değiştirmedi. Ekonomistler, marjinal fonlama faizinde 25 baz puanlık bir indirim gelebileceğine işaret etmişti.
TCMB faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10.5’e indirdi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te bıraktı.
TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25’te tuttu.
Reuters anketine katılan 26 kurumun 19’u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını tahmin ediyordu.
Katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını, 1 katılımcı ise politika faizinde artış yapılacağını tahmin ediyordu.
Ekonomistler bugün gelecek kararda politika faizinin değişmemesini ama faizin üst koridoru olarak bilinen marjinal fonlama faizinin 25 baz puan düşüreceğini belirtmişti.
Türk Lirasının değer kazanması, Şubat ayı enflasyonunun tahminlerin az da olsa altında gelmesi, Mart ayı enflasyonunda da benzer beklentiler, bankaların kredilerde kısıntıya gitmesi gibi faktörler üzerinden faiz koridorunun üst kısmında bir indirim beklentisi olduğu söyleniyordu.
Merkez Bankası ihtiyatlı ama iyimser
Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü vurgulanan Merkez Bankası açıklamasında, “Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:
“Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azalttı. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdi. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor.”
Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceğine ilişkin görüş de yinelendi.
Faiz kararı sonrasında dolar geriledi
Dolar/TL, Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin ardından ilk tepki olarak yükseldiği 2,8945 seviyesinden gerileyerek, 2,8850’nin altına indi.