Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Merkez Bankası: Yıllık enflasyondaki düşüş halen sınırlı

Reklam

Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayında çekirdek göstergelerin ana eğilimlerindeki iyileşmenin sürdüğünü ancak yıllık enflasyonlarındaki düşüşün halen sınırlı kaldığını belirtti.

Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin azalmaya devam edeceğini kaydeden TCMB, “Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin ana eğilimlerindeki iyileşme sürerken yıllık enflasyonlarındaki düşüşün halen sınırlı kaldığı gözlenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlandı.

Raporda şu ayrıntılara yer verildi:

“Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 0,78 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu 0,89 puan düşerek yüzde 6,57 olmuştur. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları sırası ile 0,11 ve 0,09 puan azalarak yüzde 9,21 ve 9,41 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda grubu katkısının bir önceki aya göre 0,80 puan gerilemesi dikkat çekmiştir. Bu dönemde enerji ve temel mal gruplarının katkılarında kayda değer bir değişiklik olmazken hizmet grubu katkısında sınırlı bir azalış gözlenmiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği gözlenmiştir. Hizmet grubu ana eğilimi bir miktar düşüş kaydetse de yüksek seviyesini korumuştur. Temel mal grubu eğilimindeki zayıflama sürerken giyim grubu dışlandığında iyileşmenin daha belirgin olduğu gözlenmiştir.

Nisan ayında hizmet fiyatları yüzde 0,64 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu 0,10 puan düşüşle yüzde 8,76 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon, diğer hizmetler ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Özellikle kira enflasyonu yüzde 8,39’a ulaşarak dikkat çekmiştir. Gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin etkisiyle lokanta-otel alt grubunda aylık fiyat artışları yavaşlamaya devam ederken diğer alt gruplarda hızlanmıştır. Bu dönemde, temelde havayolu taşımacılığı kaynaklı ulaştırma fiyatlarında yüksek artışlar kaydedilmiştir. Diğer hizmetler grubunda ise fiyat artışları itibarıyla ev içi hizmetler, sigortacılık ve eğlence kültür kalemleri öne çıkmıştır. Özetle, gıda fiyatlarının olumlu yansımalarına karşın katılıklar ve ücret kaynaklı etkilerin hissedildiği hizmet grubunda yıllık enflasyon yüksek seviyesini korumuştur.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Nisan ayında yüzde 10,11 ile yatay seyretmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon giyim grubunda artarken diğer gruplarda sınırlı bir düşüş kaydetmiştir. Dayanıklı mal grubunda aylık değişimler itibarıyla mobilya ve beyaz eşya fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır. Bu iki grupta yılın ilk dört ayındaki birikimli enflasyon sırasıyla yüzde 6,72 ve yüzde 3,98’e ulaşmıştır. Bu dönemde giyim ve dayanıklı dışı temel mal enflasyonu sınırlı bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korumuştur. Yakın dönemde istikrarlı seyreden Türk lirasına karşın Nisan ayında temel mal grubu enflasyonu yüksek seyretmeye devam etmiştir.

Bu haber en son değiştirildi 5 Mayıs 2016 12:47 12:47

Reklam

Önceki Haberler

İsrail ordusu, Gazze’de pek çok noktada sivilleri hedef aldı

Basal, "Ne yazık ki, sivil savunma görevlilerinin can güvenliği olmadığı için vatandaşların hayatlarını kurtarmak için…

12 Mayıs 2024 14:27

Açığa alınan emniyet müdüründen ‘rüşvet’ savunması: Menzil’e yardım topluyordum

Emniyet müdürü, idari inceleme sırasında rüşveti "Menzil cemaatine yardım" amacıyla aldığını söyledi.

12 Mayıs 2024 14:16

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26

Eski AKP’li başkan Taşçı’ya inceleme

AKP’li Atakum Belediye Başkanı Taşçı hakkında, yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmıştı.

12 Mayıs 2024 10:50

Yürüyelim…

Sandıklar kapandığına, seçimler geride kaldığına göre, seçmen yerine konulanların tam da bugün yurttaş olduğunu göstermesi,…

12 Mayıs 2024 07:17

Bu ülkeye Bahriye Üçok’lar gerek

Laiklik mücadelesini her türlü tehdit ve baskıya rağmen canı pahasına kararlılıkla sürdüren, Türkan Saylan’ın sözleriyle…

12 Mayıs 2024 06:44
Reklam