Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Mersin’de 300 işçi işten atıldı

Reklam

Mersin Serbest Bölgede faaliyet gösteren Raysi ve Trent Tekstil işçileri, patronlarının asgari ücret zammını uygulamayı kabul etmemesi üzerine iş bıraktı. Aynı patrona ait iki firmadan 300 işçi işten atılırken, işçiler fabrikaya noter getirerek yaşanan hukuksuzluğu belgeledi.

Evrensel’e konuşan bir işçi, AGİ dahil 1300 liraya çıkması nedeniyle ücretlere yaklaşık yüzde 30 zam yapılması gerektiğini söyledi.

Patronun daha önce “Elbette zam uygulanacak” demesine karşın maaş ödemesi günü geldiğinde “Hayır zam uygulanmayacak” dediğini aktaran işçiler, şunları söyledi:

“Biz de bunu kabul etmiyoruz. Patron aslında yapılan fazla mesaileri normal ücretmiş gibi göstererek kağıt üzerinde asgari ücret vermiş gibi göstermek istiyor. Biz asgari ücrete yapılan zammın uygulanmasını ve mesailerin de bordroya mesai olarak yazılmasını istiyoruz.”

Raysi ve Trent Tekstil’den toplam 300’e yakın işçinin işine son verildiğini belirten işçiler “Biz çalışmadığımız için değil hakkımızı aradığımız işten atılıyoruz ve biz de noter çağırarak bu durumu belgelemek istiyoruz” açıklamasını yaptılar.

AGİ nedir?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ), 16 yaşından büyük olan çalışanların asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Yani kazanılan gelirin bir kısmının istisnaya tabi tutulmasıdır.

AGİ nasıl hesaplanır?

AGİ her yıl hesaplanarak güncellenen bir değerdir.

Asgari Geçim İndirimi hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarı, işçinin medeni durumu ve çocuk sayısı dikkate alınarak belirlenir.

İşçinin kendisi için yüzde 50, çalışmayan ve herhangi bir gelir elde etmeyen eş için yüzde 10, çocukların her biri için ilk iki çocuk yüzde 7,5 diğerleri için ise yüzde 5 şeklinde hesaplanmaktadır.

Burada çocuklardan anlaşılması gereken durum ise; işçiyle birlikte oturan, işçi tarafından bakılan, nafaka verilen, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan işçiyle oturanlar dahil 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olan çocukları ifade ettiğidir.

Bu haber en son değiştirildi 4 Şubat 2016 00:14 00:14

Reklam

Önceki Haberler

28 Şubat Davası’nda yargılanan emekli askerlerin cezası kaldırıldı: Çetin Doğan tahliye oldu

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 28 Şubat Davası'nda hüküm giyen Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Yıldırım…

17 Mayıs 2024 13:31

AKP’li belediye köy yollarına ayrılan parayla 4×4 araç alacak

AKP'li Elazığ Belediyesi, köy yolları için ayrılan ödenekle AFAD'a 4x4 araç almaya karar verdi.

17 Mayıs 2024 11:30

Panathinaikos’ta Fatih Terim ile yollar ayrıldı

Yunanistan Süper Ligi'nde şampiyonluk umutlarını yitiren Panathinaikos'ta teknik direktör Fatih Terim ile yollar ayrıldı. Terim,…

17 Mayıs 2024 11:06

İmamoğlu’ndan özelleştirme açıklaması: Haddini aşmış

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural'ın özelleştirme ile ilgili sözlerine,…

17 Mayıs 2024 10:57

İBB, AKP döneminde özel bir üniversiteye tahsis edilen tarihi binasını geri alıyor

İBB yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne AKP döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi…

16 Mayıs 2024 18:19

Kobane Davası’nda karar açıklandı: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a…

16 Mayıs 2024 18:10
Reklam