Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde "aile fotoğrafı" çekimine katıldı. ( Kayhan Özer - Anadolu Ajansı )
Varşova’da NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir arayagetiren ve 2gün süren Zirve’de, NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasında hibrit tehditler, savunma sanayi, koordineli tatbikatlar, siber güvenlik ve deniz güvenliği alanlarında daha fazla işbirliği yapılmasını öngören ortak deklarasyon imzalandı.
İmza töreni, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sırasında gerçekleştirildi. Deklarasyona NATO adına imzayı Genel Sekreter Jens Stoltenberg, AB adına ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker attı.
NATO Genel Sekreteri, imzalanan deklarasyonun AB ve NATO arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğine dikkat çekerek, bu yöndeki kararı tarih olarak niteledi. Stoltenberg, “Ne NATO ne de AB karşılaşan zorlukları tek başlarına ele alabilirler. Ancak beraber zorlu bir takımız ve vatandaşlarımızı koruyacak araçlara sahibiz.” dedi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise “Bugün imzalamış olduğumuz deklarasyon net bir mesaj gönderiyor. Daha güçlü bir Avrupa Birliği, daha güçlü NATO demek, daha güçlü bir NATO da daha güçlü bir Avrupa Birliği demektir.” açıklamasında bulundu.
AB ve NATO”nun eylemlerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyleyen Juncker, “Bugün bu deklarasyonla daha fazlasını yapmaya karar verdik. İşbirliğini arttırmak için elimizdeki bütün araçları kullanmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Toplantıda, Ukrayna’daki güvenlik durumunu ele aldıklarını belirten Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi. Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakını tanımadıklarını ve Ukrayna’nın doğusunda yarattığı kasıtlı istikrarsızlığı kınadıklarını ifade eden Stoltenberg, Rusya’ya Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara siyasi, askeri ve maddi destek sağlamaya son vermesi çağrısında bulundu.
Bütün tarafları Minsk Antlaşması’na uymaya davet eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg,”Ukrayna’ya savunma ve güvenlik sistemlerini daha etkili hale getirmek için kapsamlı yardım paketi sağlayacağız.” dedi.
Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ise şu anda gündemde olan bir konu olmadığını da belirtti.
Karar, Kiev yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı. Yapılan açıklamlara göre şu ana kadar hiçbir NATO üyesi bu denli büyük ve geniş kapsamlı bir yardım paketi almadı. Asıl olarak buyardım, Kiev için siyasi destek anlamına geliyor.
Bu haber en son değiştirildi 11 Temmuz 2016 16:05 16:05
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…