Atlantik Konseyi adlı ABD merkezli düşünce kuruluşunun Washington’daki toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye’ye doğrudan müdahale etmeyeceklerini, buna karşın uluslararası koalisyonlara destek verebileceklerini söyledi.
Stoltenberg, Türkiye’nin de dâhil olduğu Suudi Arabistan önderliğindeki İslam İttifakı’nı destekleyeceklerini belirterek, “yerel kapasitelerin oluşturulmasının sahip olunan en iyi silah” olduğunu söyledi.
“Bunu ne kadar erken gerçekleştirirsek o kadar iyi” diyen NATO Genel Sekreteri, “Çünkü, birkaç ay, kırılgan bir devletle, çökmüş bir devlet arasındaki farkı belirleyebilir” ifadelerini kullandı.
NATO’nun üç önceliği bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, bunlardan birincisinin yerel güçleri eğitmek ve güçlendirmek, ikincisinin Irak hükümetine desteği arttırmak, üçüncüsünün ise Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) gibi bölgesel müttefiklerle işbirliğini büyütmek olduğunu söyledi.
Stoltenberg, NATO’nun kendi askerlerini cephe önüne sürmekten ziyade yerel güçlerin kendi ülkelerini koruyabilmeleri destek sağlayabileceğini belirterek, yerel unsurların ittifak tarafından “hızlı ve etkin bir şekilde” eğitilmesi gerektiğini belirtti.
Askeri yapıyı kurmak için NATO devrede
Stoltenberg bölgede istikrarı sağlamak için bölgeyi en iyi bilenlerle çalışmaları gerektiğini, bunun için de Körfez İşbirliği Konseyi gibi müttefiklerle işbirliğini büyütmenin önemli olduğunu vurguladı.
NATO’nun KİK’e sağlam bir askeri yapı kurmak üzere destek olacağını söyleyen Genel Sekreter, bunun yanı sıra iki kurum arasında terörle mücadele, enerji, deniz güvenliği ve siber savunma gibi başlıklarda işbirliğini güçlendirmek üzere girişimlerde bulunulabileceğini belirtti.
NATO’nun, “IŞİD’le mücadele” kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyon ülkelerine daha çok yardımda bulunacağını ifade eden Stoltenberg, Müslüman ülkelerin bir araya gelerek IŞİD’e karşı savaşta oluşturacakları koalisyonu destekleyeceklerini dile getirirken, NATO’nun IŞİD’le mücadelede uluslararası koalisyona havadan erken ihbar ve kontrol sistemi (AWACS) desteği sunabileceğini söyledi.
Afganistan, Gürcistan, Moldova, Ürdün, Irak
NATO’nun bu kapsamda Afganistan, Gürcistan, Moldova ve Ürdün’de kapasite geliştirme ve eğitim çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Genel Sekreter, çok yakında Tunus’ta da benzer bir adım atacaklarını söyledi.
Otorite boşluğu bulunan Libya’daki IŞİD eylemlerine de değinen Stoltenberg, “NATO, Libya’ya yardım etmeye hazır. Onlar bizim yardımımıza ihtiyaç duyacak” dedi.
IŞİD’le savaşan Irak’a da yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, “İstikrarlı bir Irak, örgütle mücadelede kilit nokta. Irak’a yardımda bulunmalıyız. Aksi takdirde Musul örgütten alındıktan sonra bu kenti nasıl elde tutacaksınız” dedi.
Bu haber en son değiştirildi 8 Nisan 2016 09:19 09:19
10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…
Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…
THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…
İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…
Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…