Orta Vadeli Program açıklandı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında Yeni Orta Vadeli Programı açıkladı.

Orta Vadeli Program açıklandı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Yeni Orta Vadeli Programı açıkladı.

Şimşek, Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştıracak çok kapsamlı bir plan ile yollarına devam ettiklerini belirterek, “ Bu programda mali disiplin, büyüme potansiyelinin artırılması, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın daha da düşürülmesi temel öncelikleri oluşturmaktadır” dedi.

Enflasyonu düşürmek en temel hedefimiz

Orta vadeli plandaki amacın kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme olduğunu belirten Şimşek, “Enflasyonu düşürmek bizim en temel hedeflerimizden birisidir. Enflasyon hedefimizin oldukça üzerinde gerçekleşti. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz ve enflasyonun tekrar yüzde 5-7 oranına çekmeyi hedefliyoruz. Cari açıkta bir azalma var ve planımızda bu oranı düşürmek var. Program döneminde büyüme stratejimiz kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeden bahsediyoruz. Küresel ölçekte ve Türkiye’de belirsizliğin azalacağına inanıyorum. Seçim sonrası güçlü bir hükümet kurulmuş ve Türkiye’de belirsizlik kalmamıştır” ifadelerini kullandı ve enflasyonla ilgili açıklamasının diğer bir kısmında şunları belirtti, “2014 yılında 8.2 olan enflasyon 2015’te 8.8’e yükseldi. Gıda fiyatlarında artış söz konusu. Ne tür tedbir alınması gerekiyorsa bu yıl içinde alınacaktır. Enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 7.5’a gerilemesini bekliyoruz”

Büyüme hedefi 2016’da yüzde 4,5, 2017 ve 2018’de yüzde 5

Üçüncü çeyrek verilerinin beklediğinden daha iyi geldiğini vurgulayan Şimşek, “Bu nedenle yüzde 4’lük büyümenin gerçekleşebilir olduğunu öngörüyoruz. Büyüme 2016 yılında yüzde 4.5’e ulaşacak. Böyle bir beklentimiz var. Yüzde 4’lük büyüme Çin ve Hindistan hariç yüzde 1.8 büyümenin dünya ölçeğinde ortalama olarak baz alırsanız bu büyümenin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Yurt içindeki tasarruflara baktığımızda 2018 yılında yaklaşık yüzde 18 seviyesine ulaşmasını öngörüyoruz. 2013 yılından itibaren beklentilerimiz ölçüsünde gelişme yaşandı. Türkiye’de ciddi istihdam ortamı yaratmamıza rağmen nispeten yükselmektedir. Önümüzdeki dönemde bunun azalmasını bekliyoruz. İşsizliğin 1.1 ve 1.3 oranında artmasını bekliyoruz. 2015’te 10.5’e yükselen işsizlik dönem sonunda 9.6’ya düşecektir. ” açıklamasında bulundu. Yüksek ve sürdürülebilir büyüme açısından tasarruf artışının büyük önem arz ettiğini ifade eden Şimşek, alınan tedbirlerle tasarrufların artmaya başladığını belirterek “2014 yılında % 15 olan yurtiçi tasarruf oranının 2018 yılında % 18 civarına ulaşmasını öngörüyoruz” dedi. 

Aralık ayı enflasyon rakamlarının son 4 yılın zirvesini yaşadığı, işsizlik verilerinde bir değişimin beklenmediği ve Çin piyasasından gelen haberlerle birlikte bütün dünyanın bu yavaşlamadan etkileneceği beklentileri söz konusuyken, açıklanan planın ne derece uygulanabilir olduğunu önümüzdeki günler gösterecek. Tüketici kredilerinde son yıllardaki artış göz önünde bulundurulduğunda tasarruf planının uygulanamayacak olması endişeleri artırıyor.