Paltocu, Tak-Şak, Special'den sonra Umreci Paşa
Türkiye'de Genelkurmay Başkanlarından bazıları lakaplarıyla anılıyorlar. Görevdeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da bu geleneği sürdürecek gibi görünüyor.
Türkiye’de Genelkurmay Başkanlarından bazıları lakaplarıyla anılıyorlar. Adnan Menderes’in paltosunu taşıyan “Paltocu Paşa” Rüştü Erdelhun, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in ‘tak’ diye emrettiğini ‘şak’ diye yerine getiren “Tak-Şak Paşa” Doğan Güreş ve Ergenekon, Balyoz gibi operasyonlarla tutuklanan askerlerin aralarında söylediği “Special” Necdet Özel bunlardan birkaç örnek.
Görevdeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suudi Arabistan ziyaretinde Kral tarafından ağırlanan heyette de yer alarak bu geleneği sürdürecek gibi görünüyor.
Başbakan Davutoğlu, “Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Riyad heyetinde yer alması”na ilişkin bir soru üzerine bunun doğal karşılanması gereken bir durum olduğunu söylerken, “Böyle şeylere Genelkurmay Başkanımız katılmıyor. Cumhurbaşkanımızın son ziyaretinde, Suudi Arabistan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi mekanizması kurulmasına karar verildi. Yoğun bir savunma sanayi işbirliği var… O nedenle Genelkurmay Başkanımızın olmasını istedim. Daha önce bu kararı aldık. Kasım ayı gibiydi. Bundan sonra da Genelkurmay Başkanımız bu tür toplantılara katılacak. Bunu olağanüstü bir gelişme olarak görmemek lazım.” diye de ekledi.
Devletin üst kademesinde uyumlu bir çalışma ortamı olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bu aşağıya da yansıyor. İlk defa asker ve polis bu şekilde ortak bir operasyon yaptı ve kimse kimseden bir şey saklamadı. Şu anda mükemmel bir uyum söz konusu. Devletin güvenlik birimleri arasındaki iş birliği çok başarı olarak yürüyor. İstihbarat işbirliği mükemmel. Operasyon işbirliği mükemmel. Bu nasıl oluyor. Süreçleri birlikte yürütmekle oluyor. Genelkurmay Başkanımız benim yaptığım görüşmelere muttali olup fiilen aldığımız kararları gördüğünde, bunun alana yansıması çok daha farklı oluyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin son dönemde önce Katar askeri üs ve ardından Somali’ye askeri eğitim tesisi kuracağı haberlerinin ardından Yemen’de Şiilerle savaş halinde olan Suudi Arabistan ile askeri ilişkilerin bu denli geliştirilmesi Türkiye’nin bölgedeki Şii-Sünni çatışmasında artık bir “devlet politikası” olarak taraf olduğu şeklinde yorumlanabilir. Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Akar’ın Suudi Arabistan ziyaretinde Yemen’de Şii milisler karşısında tutunamayan Suudi ordusuna “danışmanlık” yapıp yapmadığı ise şimdilik bilinmiyor.