Pentagon Suriye'de "eğit-donat" programını tekrar başlatmak istiyor
ABD ordusu, daha önce son verilen Suriyeli "ılımlı muhalifler" için eğit-donat programını yeniden başlatmak için ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden izin istedi.
ABD ordusu, daha önce son verilen Suriyeli “ılımlı muhalifler” için eğit-donat programını yeniden başlatmak için ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden izin istedi.
Salı günü ABD Senatosu’nun Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde konuşan ABD’nin Ortadoğu ve Orta Asya’dan sorumlu Merkez Komutanlığı (Centcom) Komutanı Orgeneral Lloyd Austin’in “Bu girişimi farklı bir yaklaşımla tekrar başlatmak için izin istedim.” dediği bildirildi.
Hayalkırıklığı yaratan program yenilenmek isteniyor
Yıllık maliyeti 500 milyon dolar olan program IŞİD’e karşı “ılımlı” olduğu iddia edilen grupların eğitilmesini ve silahlandırılmasını kapsıyordu. Programın Ekim ayında iptal edilmesine kadar 384 milyon dolar maliyetle sadece 150 kişi eğitildi. Programın hedefiyse Aralık ayına kadar 3 bin kişinin eğitilmesiydi.
ABD, Suriye’ye karşı savaşmayıp sadece IŞİD’e karşı savaşacak “ılımlı muhalif” bulamayınca programın maliyeti de artmıştı. Austin yeni yaklaşımın daha küçük sayılardaki kişilerin belirli yetenekler için Pentagon tarafından eğitilmesi olarak tanımladı.
Austin, “Bu kişileri tekrar çatışmanın içine gönderdiğimizde parçası oldukları daha büyük grupların yeteneklerini arttıracaklar. Eğitim daha kısa olacak. Ancak yine de katıldıklarında bu grupların güçlerini önemli ölçüde arttıracaklar.” diye konuştu.
Kürtlerin dahil olup olmayacağı belirsiz
Programın askıya alınmasından sonra ABD Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalışmaya başlamıştı. SDG’nin yaklaşık yüzde 80’ini YPG’nin oluşturması Türkiye’nin tepkisini çekiyordu.
Austin, Senato’da yaptığı konuşmada, YPG’nin her ne kadar “sık olmasa” da Rus güçleriyle de işbirliği yaptığını ve CIA tarafından eğitilen cihatçı gruplara da saldırdığını aktarırken, YPG hala daha ABD’nin daha iyi bir alternatif bulamadığı en etkin kara gücünü oluşturmaya devam ediyor.
Öte yandan, eğit-donat programının SDG ile olan işbirliğini genişletip genişletmeyeceği ise şu an için belirsizliğini koruyor.
Senato’dan programın yeniden başlamasına destek
Demokrat Partili Senatör Jack Reed ise IŞİD’in başkent olarak ilan ettiği Rakka’yı ele geçirecek bir gücün sahaya sürülebilmesi için programın yeniden başlatılmasını desteklediğini açıklarken, “Ele geçirdiğimiz toprakları elimizde tutabilmek için yerli güçlere ihtiyacımız olacak. Bunlar sadece Kürtler olamaz ve Arapları, Suriyelileri de kapsamalıdır.” dedi.