Reklam
Kategoriler: Dış Açı

PYD’li Şamoyev: Kürtler bağımsızlıklarını ilan etmek zorunda kalır

Reklam

PYD yetkilisi Merab Şamoyev, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi. Rusya’da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Şamoyev, “Suriye anayasası ülkenin federal bir cumhuriyet olduğunu belirtmeli, aksi halde Kürtler bağımsızlıklarını ilan etmek zorunda kalır” dedi.

‘Moskova desteklerse, Şam da destekler’

Suriye’nin kuzeyindeki Rimelan kentinde düzenlenen toplantıda kabul edilen ‘Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’ metninin Batı ve Rusya’ya da gönderilemesi gerektiğini söyleyen Kürt yetkili, “Eğer Moskova desteklerse, Şam da desteklemek zorunda kalır” dedi.

Bu konunun Cenevre’de de görüşülmesi gerektiğini savunan Şamoyev, Kürt temsilcilerin de en kısa zamanda görüşmelere katılacağına emin olduğunu belirtti.

Suriye: yasal ve resmi değil

Suriye’nin kuzeyindeki Rimelan kentinde dünden bu yana düzenlenen toplantıda, Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi metninin kabul edildiği bildirilmiş ve Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da yeni kurulacak federal sistem içerisinde yer alacağı duyurulmuştu.

Suriye hükümeti kararın hemen ardından bir açıklama yaparak federasyon ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti. Suriye yönetiminden daha önce yapılan açıklamalarda da federasyonun mümkün olmadığı belirtilerek, ‘Tamamen başarısız olacaklar’ ifadeleri kullanılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri de Suriye’de kurulan herhangi bir özerk ve yarı-otonom yapıyı desteklemeyeceklerinin altını çizerek, ‘birleşik ve mezhep çatışmalarının olmadığı bir Suriye’ için çalıştıklarını ifade etti.

Bu haber en son değiştirildi 19 Mart 2016 13:58 13:58

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş’in öldürülmesi ile ilgili iddianamenin detayları ortaya çıktı: Konumu polis vermiş

30 Aralık 2022 tarihinde silahlı saldırı ile öldürülen Sinan Ateş'in davası ile ilgili iddianame ortaya…

5 Mayıs 2024 08:00

1 Mayıs’ta gözaltına alınanlardan 38’i tutuklandı

1 Mayıs'ta gözaltına alınanlara tutuklama çıktı.

5 Mayıs 2024 06:25

Diyanet’in bu sefer de özel yemek menüsü ortaya çıktı: Haftanın dört günü kebap, iskender, biftek…

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Elazığ'da aday din görevlileri için düzenlediği yemek ihalesinde kurumun "özel yemek" listesi…

4 Mayıs 2024 12:58

Erdoğan İsrail’le ticaret şampiyonu MÜSİAD’a konuştu: Tek gayemiz Netanyahu hükümetini ateşkese zorlamak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Yönetim Kurulu'nu kabulünde açıklamalarda bulundu. İsrail ile ticaretin durdurulması kararına…

4 Mayıs 2024 11:35

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı…

3 Mayıs 2024 17:04

Gazeteci Barış Terkoğlu’na hapis cezası

Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörlede mücadele görev…

3 Mayıs 2024 16:02
Reklam