Renault’da patron-sarı sendika işbirliği belgelendi
Renault’da sarı sendika Türk Metal’i geri döndürmeye çalışan patronun adımları açığa çıktı.
Oyak Renault’da işçilerin örgütlülüğüne karşı patronun harekete geçtiği açığa çıktı. Geçtiğimiz yıl Bursa’da Renault işçileri sarı sendika Türk Metal’e ve patronun baskılarına karşı direnişe geçmiş ve sarı sendikayı fabrikadan kovmuştu. Bu adımın ardından Birleşik Metal sendikasına üye olan işçiler, o günden beri kendi örgütlülüklerini büyütmüşlerdi. 2017 yılında yapılacak toplu sözleşme öncesi adım atan patron işçiler arasında Whatsapp grubu kurarken, grubun adının “Dik Duruş Türk Metal” olduğu öğrenildi.
Fabrikada az sayıda bulunan Türk Metal üyesi işçinin grupta yer aldığı öğrenilirken, grupta aynı zamanda fabrikanın Endüstriyel ve Sosyal İlişkiler Müdürü ve İnsan Kaynaklarından sorumlu Ömer Başaran’ın yer aldığı öğrenildi. Grupta işçilerin “yeniden sendikaya üye yapılması için hızlı adımlar atılması” konuşulurken, fabrikada yetkili olan Birleşik Metal duruma tepki gösterdi.
Birleşik Metal sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu duruma ilişkin bir basın toplantısı yaparken, işçilerin bağlı olduğu 5 Mayıs Şubesin de basına seslendi. Serdaroğlu “Sarı sendikanın temsilcisi, yaptığı toplantıda Genel Müdür Tunç Başeğmez’in adını kullanarak tehdit etti” bilgisini paylaştı. “Bu fabrikaya Tunç Başeğmez geldi. Otuz küsur yıldır bu fabrikada Türk Metal organize, yani buraya başka sendikanın sokulmayacağı kesin. Tunç Başeğmez’de bu yüzden geldi” gibi sözlerle işçilerin sürekli tehdit edildiğini aktaran Serdaroğlu, yöneticilerin taraf olmasının bununla sınırlı kalmadığını belirtti.
“Renault işçisi metal işçisinin kurtuluşunun başlangıcıdır”
İşçilerin sendika seçme özgürlüğünün güvence altına alınmasını istediklerini söyleyen Serdaroğlu, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası girişimlerde bulunduklarını, Renault’un diğer ülkelerine sağlanan güvencenin Türkiye’deki fabrikada da sağlanması gerektiğini belirtti. Serdaroğlu, buna aykırı davranan fabrika yetkililerine yaptırım uygulanmasını istedi.
Serdaroğlu Renault’da yeni işçilerin alımının sözleşmeli olmayacağını da duyuruken, artık işçilerin “belirsiz süreli” alınacağını duyurdu. 2017 yılında gerçekleşecek MESS görüşmelerinin de önemine dikkat çeken Serdaroğlu, Oyak Renault işçilerinin kurtuluşu, esaret altında ki metal işçilerinin kurtuluşunun başlangıcı olacaktır” dedi.