Reklam
Kategoriler: İç Açı

#RezaZarrab’ın birlikte tutuklandığı kişiler kimler?

Reklam

İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, İran’a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak suçlaması yüzünden ABD’nin Miami kentinde tutuklandı.

Ancak Türkiye Rıza Sarraf’ın tutuklanmasını konuşurken Sarraf’dan daha önce tutuklanan iki isim daha vardı; Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade…

Bu iki isim Obama’ya yakınlığıyla tanınan Hint asıllı savcı Preet Bharara’nın FBI’ın yardımıyla yaptığı operasyon sonucunda tutuklandı.

Odatv’den Mert Taşçılar’ın haberine göre, Cemşidi ve Necefzade, Bharara’nın hazırladığı iddianamede Sarraf’ın sağ kolu olarak geçiyor. Yine iddianameye göre Sarraf, Al Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmaları ile Türkiye’deki Royal Denizcilik A.Ş.’yi kullanarak İran’a yönelik yaptırımları aşmak için kara para aklamak ve dolandırıcılık işlerini bu iki isimle birlikte yürütüyor.

O iki isimden Hüseyin Necefzade’ye ilişkin ABD kayıtlarında dahi bir bilgiye yer verilmiyor.

Cemşidi’nin adı 17 Aralık Operasyonu’nda da geçti

Ancak 2013 yılında, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun yapıldığı günlere dönüldüğünde Cemşidi ile karşılaşabilirsiniz.

Operasyondan bir gün önce Sarraf’ın kadın sağ kolu Kamelya Cemşidi’nin gelen bir ihbarla Sarraf’ın kara kutusu olduğu anlaşıldı. Cemşidi’nin Sarraf’ın ticari işlerini takip ettiği, faaliyetlerine ilişkin birçok bilgi ve belgeye sahip olduğu belirtiliyordu. Aynı iddialar ABD’li savcının iddianamesinde de yer aldı.

Türkiye’de de Cemşidi’ye yönelik o dönemde soruşturma başlatıldı. Söz konusu şahsın Türkiye’de olup olmadığının araştırılması istendi. Ancak Emniyet’in araştırması sonucu Cemşidi’nin operasyondan bir gece önce Atatürk Havaalanı’ndan uçakla Dubai’ye hareket ettiği belirlendi.

Ne tesadüftür ki Sarraf’ın tüm iş ilişkileri Türkiye, Dubai ve İran üzerinden dönüyordu. Sarraf iş hayatına da Dubai’de başlamıştı.

Babek Zencani ile Cemşidi arasındaki bağlantı

Bir yıl sonra, 2014’te bu kez İran, ambargo dönemindeki petrol parasının büyük bölümünü yöneten Babek Zencani’nin verdiği bilgiler üzerine, organizasyonun Türkiye ayağı Rıza Sarraf’ın mal varlığının peşine düştü.

İran’dan Türkiye’ye bir heyet geldi. Heyetin elinde, Sarraf’ın İran’daki patronu Babek Zencani’nin ve onun tarafından görevlendirilerek Türkiye’deki para trafiğinin detaylarını takip eden “kara kutu” Kamelya Cemşidi’nin verdiği detaylı bilgiler bulunuyordu.

Para Bank Mellat üzerinden mi dönüyor?

ABD’de dün yayınlanan iddianameye göre ise Sarraf, Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade, kara para aklama operasyonlarını ve dolandırıcılıktan kazanılan paraların transferlerini Türkiye’de de şubesi olan İran devlet bankası Bank Mellat üzerinden gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Üstelik bu paralar doğrudan İran’a değil Türkiye ve Dubai’ye gönderilerek farklı kalemlerde kaydedilerek transfer edildi. Ayrıca İngiltere’de, İsviçre’de ve Hong Kong’ta merkezleri bulunan İran’ın nükleer enerji santrallerini kuran MAPNA Gruba bağlı Hong Kong Uluslararası Ticaret Şirketi de dolandırıcılık ağı içerisinde yer alan şirketler arasında verildi.

ABD’li savcının 5 yıldır sürdürdüğü soruşturma kapsamında hazırladığı iddianameye göre İran’a Dubai ve Türkiye üzerinden aynı miktarlarda birer gün arayla para aktarıldığı belirtildi. 24 Mayıs 2011 tarihinde ise Sarraf’ın Türkiye’ye 3 milyon 711 bin avro değerinde bir mevduatı aktarmak istediği iddia edildi.

Elektronik postalar kayıt altında

İddianameye göre Sarraf ile Kamelya Cemşidi’nin Farsça yazışmalarında Türkiye’deki mevduatın nasıl “aklanacağı” konuşulurken, Hüseyin Necefzade’nin Kamelya Cemşidi’ye 31 Mayıs 2011’de gönderdiği bir mailde Bank Mellat üzerinden İran’ın 30 milyon dolarının Tahran’a ulaştırılması gerektiğini ilettiği anlaşıldı. Sarraf, Cemşidi ve Necefzade’nin arasındaki mailleşmelerin “çok acil!!!!!!” ve “gizli” başlıklarıyla yapılması dikkat çekti.

Savcılık tüm bu para transferleri ve üçlünün arasındaki kara para aklama ağının sağladığı transfer miktarınınsa 100 milyon avroyu bulduğunu belirledi.

http://gazetemanifesto.com/2016/03/22/flas-haber-riza-sarraf-abdde-gozaltinda/

Bu haber en son değiştirildi 23 Mart 2016 11:56 11:56

Reklam

Önceki Haberler

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47

TKH’den Kobani Davası açıklaması: İstibdat rejiminden kurtuluş emekçilerin ortak devrimci mücadelesinde

Türkiye Komünist Hareketi'nden (TKH) Kobani Davası sonrasında yapılan açıklamada, " verilen kararın siyasi olduğu ve…

17 Mayıs 2024 17:43

Beş ilde gençlik ‘Laiklik Özgürlüktür’ demek için buluşuyor

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından düzenlenen 'Laiklik Özgürlüktür' buluşmaları başlıyor. Beş ilde yüzlerce gencin…

17 Mayıs 2024 17:34

DSÖ: Gazze’deki hastanelerin yakıta ihtiyacı var

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevi, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, hastanelerin yakıta ihtiyaç duyduğunu belirterek "Yakıtları olmazsa…

17 Mayıs 2024 16:54

Gerici Bakan Tekin, öğretmenlere savaş açtı

Daha birkaç ay önce kamuda 68 bin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Tekin, bundan böyle yılda…

17 Mayıs 2024 16:11
Reklam