RNA'nın ribozu uzayda daha bol olabilir
Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, RNA’daki riboz şekeri güneş sistemindeki kuyruklu yıldız ve asteroitlerde de bulunuyor.
Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, RNA’daki riboz şekeri güneş sistemindeki kuyruklu yıldız ve asteroitlerde de bulunuyor. Hatta öne sürülen teze göre, evrende düşünüldüğünden çok daha fazla olabilir.
Gerçek Bilim sitesinin haberine göre; elde edilen bu bulgu sadece Dünya’daki hayatın kökenlerinde dair bir çalışma olmamakla beraber, aynı zamanda bu gezegenin ötesinde ne kadar hayat olabileceğini de anlamak için olanak sağlayacak.
Bilim insanlarının hayat için olması gereken birkaç molekül olarak saydıkları, amino asitler, nükleobazlar ve diğer bileşenler kuyruklu yıldızlardaki buzların uzay radyasyonuyla etkileşimlerinden oluşabileceğini, fakat riboz yani RNA belkemiğinin bugüne kadar çok nadir bulunduğu belirtiliyor.
Science’da yayınlanan yeni çalışmada, bulmacanın diğer bir parçasının tanımlandığını söylüyor, NASA Ames Araştırma Merkezi’nden astrokimyager Andrew Mattioda, “Eğer hayat için gerekli olan tüm bu moleküller uzayda her yerde mevcutsa, Dünya dışında hayat bulma olasılığı artıyor” diyor. Dünya’da RNA yani riboz nükleik asit hayatın oluşması için gerekli olan makromolekülden biri. Diğerleri ise; DNA ve proteinler. Pek çok bilim insanı RNA’nın DNA’dan daha eski bir molekül olduğunu ve dünyada DNA’dan daha önce sahneye çıktığına inanıyor. Buna rağmen RNA’nın ana bileşeni riboz sadece özel koşullarda oluşuyor. Bilim insanları tüm bu koşulların dünyanın evriminden önce var olmadığını düşünüyor.