Rusya ve ABD'nin hazırladığı Suriye Anayasası hazır: Serbest ekonomi geliyor, sosyal adalet gidiyor

Nihai şekli Rusya ve ABD tarafından verilen Suriye'nin yeni anayasa taslağının detaylarının ortaya çıktı.

Rusya ve ABD'nin hazırladığı Suriye Anayasası hazır: Serbest ekonomi geliyor, sosyal adalet gidiyor

Nihai şekli Rusya ve ABD tarafından verilen Suriye’nin yeni anayasa taslağının detaylarının ortaya çıktı.

Gulf News muhabiri Sami Moubayed’in haberine göre, taslakta, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin adının “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştirildiği belirtilerek, Suriye’nin, 1932-1958 yılları arasında kullanılan ismine geri döneceği belirtildi.

İlk hali Şam’daki milletvekillerince yazılan yeni anayasanın taslak metninin Mart ayında değişikliklerin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a sunulduğu belirtildi.

Lavrov’un da daha sonra taslağı ABD’li mevkidaşı John Kerry ile paylaştığı ve metnin Nisan-Mayıs aylarında Moskova ile ABD arasında müzakere edildiği aktarıldı.

ABD ve Rusya’nın, yeni anayasayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının öngördüğü 1 Ağustos tarihine yetiştirmeye çalıştığı bildirildi.

Neler değişiyor?

Yeni Anayasa taslağı ile birlikte Beşar Esad’ın oturduğu cumhurbaşkanlığı koltuğunun yetkileri azaltılıyor, iktidar gücü Bakanlar Kurulu’nun lehine yeniden paylaştırılıyor.

Yerel yönetimlerin yetkileri artırılırken, desantralizasyon hedefleniyor. Bunun, Rojava’daki Kürt yönetimiyle bir “uzlaşma formülü” olduğu düşünülüyor.

Hazırlanan Anayasa ile birlikte, ülkenin resmi dili Arapçanın yanı sıra, yerellerde çoğunlukta olan etnik toplulukların dillerinin kullanımı da yasal güvenceye alınıyor. Etnik ve mezhepsel azınlıkların yasal temsiliyeti de ayrıca garanti altına alınıyor.

Anayasa yeminindeki, “sosyal adalet ve Arap ulusunun birliği için çalışmak” kısmı kaldırılıyor. Bunlar yerine yeni Anayasa taslağında “serbest ekonomi” ve “yurtseverlik” terimleri yer alıyor.