İstanbul Tıp Fakültesi yemekhanesinde 15 Ağustos günü öğlen yemeğinden zehirlenen çok sayıda sağlık emekçisinin acil servise başvurmasıyla alınan örneklerde
tifo etkeni olan Salmonella bakterisine rastlanmıştı.
Hastane yönetiminin ve taşeron yemek şirketinin kayıtsız yaklaşımları sebebiyle İstanbul Tıp Fakültesi emekçileri ve öğrencileri bugün konu ile ilgili bir basın açıklaması düzenlediler.
Yapılan açıklamada iki hafta önce taşeron firma tarafından getirilen yemek nedeniyle yaşanan zehirlenme olayının üzerinin örtülmek istendiğini ifade edildi. Aynı firmanın daha önce de et çaldığının tespit edildiğini ama bu soruşturmanın da bir türlü sonuçlandırılmadığına dikkat çeken sağlıkçılar, “Piyasalaştırma o denli ileri gitmiştir ki, topluma sağlık hizmeti vermek için organize olmuş bir kurum kendi çalışanlarını zehirleyebilecek noktaya gelmiştir” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Taşeron İşçileri Derneği, İTF Tıp Öğrencileri Kolu’nun çağrısıyla yapılan eylemde bu olayı incelemesi talep edildi. “Taşeron şirket kirli ellerini yemekhanemizden çek” pankartının açıldığı açıklamada ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası Asistan Temsilcisi Dr. Coşkun Canıvar okudu.
Canıvar olay günü 40’ın üzerinde çalışanın acil servislere başvurduğunu sonraki günlerde de bu başvuruların azalarak devam ettiğini kaydetti. Canıvar acil servislerden alınan ve İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji laboratuarına gönderilen örneklerde “Salmonella Enteritidis” adlı bakteriye rastlandığını ve laboratuarın başhekimliğe bilgilendirme yazısı gönderdiğini belirterek “Ancak İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimliği ilgili yönetmelikler ve mevzuat gereği konunun üzerine gitmesi gerekirken benzer her durumda yaşandığı gibi olayın üzerini kapatmaya çalıştı. İş yerinde yenilen yemek sonucu karşılaşılan bu zehirlenme durumu açıkça iş kazası kapsamındadır. Hastane yönetiminin bu olayı acilen İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu’nun gündemine taşıyarak, Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi ile koordineli bir şekilde inceleme başlatması gerekirdi” dedi. Canıvar hastanenin bunun aksine olayın üzerini kapatmaya çalıştığını söyleyerek bundan yaklaşık iki yıl önce yaşanan temizlik işçisi Zafer Açıkgözoğlu’nun ölümünü hatırlattı. Çapa’da taşeron temizlik işçisi olarak çalışan Açıkgözoğlu belediye tarafından toplanması gereken tıbbi atıkları toplarken eline enjektör batması sonucunda Hepatit B hastalığına yakalanmış ve hayatını kaybetmişti.
Bu haber en son değiştirildi 2 Eylül 2016 13:34 13:34