Suriye’de savaş tüm hızıyla devam ederken, Kürt hareketinin sözcüsü konumunda olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Genel Başkanı Salih Müslim federasyon isteğini yineledi. Suriyeli Kürtler için tek çözümün “federasyon” olduğunu yineleyen Müslim, birkaç gün önce Lübnan’dan bir gazeteye verdiği röportajda da benzer ifadelere başvurmuştu.
Amerika’nın Sesi (VOA) Radyosu Kürtçe seksiyonuna konuşan Salih Müslim Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Stefan De Mistura’nın Suriye’nin geleceğine ilişkin değerlendirmesi olan “federasyon gerçekçi değil” ifadesini değerlendirdi. De Mistura’nın değerlendirmensini gerçekçi bulmadığını ifade eden Müslim, Suriye nüfusunun yüzde 5’ini Kürtlerin oluşturduğununa ilişkin değerlendirmenin yanlış olduğunu ve Kürtler olmadan Suriye’nin geleceğinden söz edilemeyeceğini ifade etti. ,
“Federasyon Suriye için tek seçenek”
Müslim VOA’ya şu açıklamalarda bulundu:
“Söylediği doğru değil. Suriye’de nüfusun yüzde kaçının Kürt olduğunu bilmiyor. Federasyonun Suriye için sorun çıkaracağını düşünenler, başka çözümleri varsa ortaya koysun. Suriye’nin parçalanmaması ve bütün olarak kalması isteniyorsa, federasyondan başka çözüm yok. Kürtlerin içinde olmadığı siyasi bir çözümün gerçekleşmesi zordur. Federasyonu kabul etmeyenler, Suriye’nin karanlıkta kalmasını isteyenlerdir. Uluslararası hukuka göre, çözüm federasyon ve ona benzer sistemlerdir. Biz kimseyi beklemiyoruz. Proje ve planlarımız var. Halkımızı korumak için bunları hayata geçiriyoruz.”
PYD Eş Genel Başkanı benzer bir değerlendirmeyi Lübnan’da yayın yapan El-Hayat gazetesine yapmıştı. El Hayat gazetesine verdiği demeçte federasyonun tek seçenek olduğunu ifade eden Müslim, bu konuda ABD’ye güvendiklerini dile getirmişti.
Rojava’da demokratik özerkliğin değişen içeriği
Rojava’da yer alan ve Kürt siyasi hareketinin temsilcisi konumunda olan farklı unsurlar da benzer açıklamalar yaparken, PYD dışında kalan ve Barzani’ye yakınlığı ile bilinen hareketler ise federasyonun Esad’ın işine yarayacağını dile getiriyorlar. Barzani yanlısı Kürt siyasi partilerine mensup olan temsilciler federasyonun Kürtler’in statüsü için yetersiz olduğunu, özerkliğin daha geniş çerçevede ele alınması gerektiğini ifade ediyorlar.
Buna karşın PYD Türkiye’deki Kürt hareketine benzer bir biçimde “demokratik özerklik” tezini uzunca süre savunurken, “özerkliğin mevcut devlet biçimlerini aştığını” dile getiriyordu. Cenevre görüşmelerinin ardından PYD temsilcileri federasyon talebini daha yüksek sesle dile getirirken, PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka’ya doğru yürüyüşü sırasında federasyon istemlerinin daha yüksek sesle dile getirilmesi dikkat çekiyor. Bu isteklerin büyük oranda ABD ile ilişkilendirilmesi ise bir başka dikkat çeken nokta.
Suriye’de savaş tüm hızıyla devam ederken, IŞİD’in ve cihatçı güçlerin Esad karşısında gerilemesi Suriye’nin geleceği için farklı çözümleri de tartışılır hale getirmişti.
Bu haber en son değiştirildi 9 Temmuz 2016 12:30 12:30
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…