Darbe girişiminin ardından, Kaçak Saray’da devletin zirvesinin güvenli şekilde konumlanacağı ve karşı harekatı yürüteceği bir harekat merkezi kurulacağı belirtiliyor.
Doğal afetlerde ‘Kriz Merkezi’ olarak; savaş durumu, kimyasal, biyolojik, nükleer ve siber saldırılar ile terör eylemlerinde ise ‘Hükümet Harekat Merkezi’ olarak kullanılacak birim, halihazırda Ak Saray’ın ana yönetim binasının eksi ikinci katında bulunuyor, ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yenilenmesi ve ‘daha aktif’ olarak kullanılması ihtiyacı doğdu.
10 tonluk bombaya dayanıklı
HaberTürk’ten Bülent Aydemir‘in aktardığına göre, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kurulacak Harekât Merkezi, Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) içindeki tümülüs şeklindeki harekat merkezi örnek alınarak düzenlenecek. Çelik destekli özel bir betonla inşa edilen harekat merkezinin kenarları bin kg’lık, ortası ise 10 bin kg’lık konvansiyonel bombalara karşı dayanıklı olacak. Her çeşit füze, bomba gibi balistik silahlara, kimyasal ve nükleer saldırılara karşı da korunaklı olacak Harekât Merkezi, 24 saat kesintisiz iletişim, güvenlik, ulaşım ve tahliye olanakları sağlayacak şekilde tasarlandı.
AFAD uzmanları çalışıyor
Uydu dahil her türlü haberleşme olanağı, kriptolu telefonlarla donatılacak olan merkez, kriz anında devletin tüm birimlerinden verilerin toplanacağı sistemleri içerecek şekilde planlandı. Kriz durumunda; Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, TSK komuta kademesi ve bakanlıkların ilgili birimleri merkezde toplanıp vakit kaybedilmeden karşı operasyon talimatları verilebilecek. Harekât Merkezi’nin düzenlenmesi konusunda AFAD’ın görevlendirdiği uzmanlar danışmanlık sağlıyor.
Kriz Yönetim ve Harekat Merkezi
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Yönetmeliği’ne göre; Kriz ve Harekat Merkezi, krizi yaratan olayın önlenmesi, ortadan kaldırılması veya milli menfaatler doğrultusunda sona erdirilmesi maksadı ile gereken hazırlık ve faaliyetleri yönlendirir, Genelkurmay Başkanlığı, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon, işbirliği, sürat ve etkinlik sağlayarak krizin en az zararla ve milli menfaatler doğrultusunda atlatılmasını sağlar.
Yeni kurulacak merkezde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar, MGK, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili özel kuruluşlar görev yapabilecek. Yönetmelikte kriz yönetimini gerektiren haller ise şöyle sıralanıyor:
Bu haber en son değiştirildi 17 Kasım 2016 12:01 12:01
Konya'da İsmailağa Cemaati üyesi olduğu ileri sürülen 4 imam, sahte diploma ile görev yaptıkları gerekçesiyle…
Boğaziçi Üniversitesi'nde diplomasını yırttıktan sonra şafak operasyonuyla gözaltına alınan Yüksek Onur Öğrencisi Doruk Dörücü, "yurtdışına…
Türkiye Komünist Hareketi (TKH) mezuniyet töreninde istibdat rejiminin hukuksuzluklarını protesto ettiği için şafak operasyonu ile…
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV ve Sözcü TV'ye yönelik karartma cezalarına ilişkin yaptığı açıklamada…
Örgütlü radikal dincilerin Leman Dergisi’ne yönelik şiddet eylemleri, iktidar tarafından köpürtülen karikatür provokasyonunu gölgede bıraktı.
Paris Belediye Meclisinde, Gazzelilere fahri hemşehrilik tanıyan önerge kabul edildi.