Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Savaş genişliyor mu? : İran ile KDP güçleri çatışmada

Reklam

Suriye’nin kuzeyinde savaş yoğunlaşırken, İran’da Kürtler’in yoğun bir biçimde yaşadığı bölgede de çatışmalar yaygınlaşıyor. Barzani’ye yakınlığıyla bilinen İran Kürdistanı Demokrati Partisi (İKDP)’ne bağlı güçlerle İran Devrim Muhafızları arasında Şino civarında çatışmalar yaşandı. Çatışmaların sonucunda 12 kişi hayatını kaybederken, İran Devrim Muhafızları’nın bölgeye ek kuvvetler sevk ettiği bildirildi.

“Diğer güçlerle ortaklaşma olabilir”

Öte yandan Piranşar ve diğer illerde de çatışmalar yaşanırken, İKDP sözcüsü Hadi Azizi konuyu Amerika’nın Sesi (VOA) Radyosu’na değerlendirdi. Azizi İran’ın bölgedeki gücünün zayıf, uluslar arası güçlerin İran’daki faaliyetinin ise “normal düzeyde” olduğunu belirtirken, İran’ın düşmanının çok olduğunu dile getirdi. Azizi Suudi güçleri dahil olmak üzere diğer güçlerle çalışma yapmaya açık olduklarını bildirirken, şu anda yalnızca Kürt güçlerinden “destek aldıklarını” belirtti.

İKDP saldırılarını arttıracağını duyururken, Azizi verdiği röportaj Irak Bölgesel Kurt Yönetimi’nin Dünya ile bağlantılarının kuvvetli olduğu ve bu nedenle İran’ın toplu savaş ilan edemeyeceğini söyledi.

Operasyonlar sürerken yeni bir cephe mi eklenecek?

İran bölgede operasyonlarını hızlandırırken, İKDP güçlerinin özellikle Irak Kürdistanı’nda  kampları bulunuyor. Bu güçlerin çoğunluğu siyasi sığınmacı konumunda. Özellikle Rojava ve Irak Kürdistanı’nda çatışmalar hızlanırken, bu bölgeye yeni bir cephenin eklenmesi dikkat çekiyor. Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Kürt sağı, bölgede etkin olmaya çalışıyor.

Bu haber en son değiştirildi 11 Temmuz 2016 11:45 11:45

Reklam

Önceki Haberler

Yurtsever gazetesinin 8. sayısı çıktı: İşte 22 yıllık AKP iktidarı!

Aylık olarak yayımlanan Yurtsever gazetesinin 8. sayısı "İşte 22 yıllık AKP iktidarı" manşetiyle ve 1…

15 Mayıs 2024 09:27

ÖZEL HABER | Yandaşlara kaynak tasarruf tanımıyor: MEB eğitimleri özel otellerde!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli yapılan hizmet içi eğitimler, bugüne kadar Öğretmen Evleri’nde ve Hizmet…

15 Mayıs 2024 09:00

GÖRÜŞ | Av. Doğan Erkan: AKP yeni anayasa yapabilir mi?

AKP’nin iktidar öncesi ve ilk iktidarı dönemi siyasal/ideolojik programının asıl kaynağını göremeyen kesimler bir tarafa…

15 Mayıs 2024 08:00

RÖPORTAJ | Üniversite ve liseli gençlik iddialı: Çaresiz olmadığımızı göstermek için bir araya geliyoruz

"Laiklik başlığı gençlik adına en kritik başlıklardan biri. Çünkü laikliğin hedef alınmasının temel sebeplerinden birisi…

15 Mayıs 2024 07:25

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36
Reklam