Schengen bahara mı kaldı?
AB ülkeleri Türkiye dahil bazı ülkelere tanınması planlanan vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını öngören mekanizma konusunda uzlaştı.
AB ülkeleri Türkiye dahil bazı ülkelere tanınması planlanan vize serbestisinin gerekli durumlarda acilen askıya alınmasını öngören mekanizma konusunda uzlaştı.
AB ülkeleri Türkiye’ye Schengen Bölgesi için tanınması öngörülen vize serbestisinin gerekli olduğunda hızlıca devre dışı kalmasının önünü açtı. AB büyükelçilerinin Brüksel’de yaptıkları toplantıda, ‘acil fren’ görevi görecek mekanizma konusunda uzlaşma sağladı. Söz konusu mekanizmanın sadece Türkiye için değil, AB ile vize anlaşması sağlayan bütün ülkeleri kapsayacağı duyuruldu.
DW Türkçe’nin haberine göre vize serbestisi konusundaki yeni uzlaşmanın cuma günü yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısında, yeniden ele alınmaksızın onaylanması bekleniyor. Bu gelişmenin ardından Avrupa Parlamentosu konuyu ele alacak. Olası bir durumda vize serbestisi tanınan ülkeye altı aylığına yeniden vize zorunluluğu getirilebilecek.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans Türkiye’ye vize serbestisi konusunda tavsiye kararını açıklamıştı.
AB ve Türkiye arasında sağlanan mülteci anlaşması uyarınca Türk vatandaşlarına haziran sonundan itibaren Schengen Bölgesi için vize serbestisi tanınması planlanıyor. AB Komisyonu Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli 72 koşuldan çoğunu yerine getirdiğini, son beş koşulu daha tamamlaması halinde, vize serbestisinin tanınması yönünde tavsiye kararında bulunmuştu. Bu kriterler arasında en tartışmalı olanı ‘terör’ tanımının yeniden yapılması ve terörle mücadele yasalarında reforma gidilmesi. Türkiye bu konuda değişiklik yapılmayacağını duyurdu.
Avrupa Parlamentosu ise Türkiye’nin 72 kriterin tamamını yerine getirmesi halinde vize serbestisi konusunun gündeme alınacağını açıkladı ve bu konuda geri adım atılmayacağının sinyalini verdi.