Reklam
Kategoriler: İç Açı

Sermayenin ‘Kuleli’ heyecanı: Hem otel hem müze olsun

Reklam

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ilanıyla birlikte ard arda gelen kararnamelerle TSK’nın tüm yapısı alt üst edilirken, kentin simgesel yapıları olan askeri okulların kapatılma kararı da sermayenin ağzını sulandırmaya başladı.

Askeri liselerin kapatılma kararı kapsamında, İstanbul’da bulunan 170 yıllık maziye sahip Kuleli Askeri Lisesi de tasfiye edilen tarihi yapılar arasında yer aldı. Boğaziçi’nde Çengelköy ile Vaniköy arasındaki sahilde bulunan lise binasının bundan sonraki işlevinin ne olacağı yeni bir tartışma konusuyken, bugün bir internet sitesinde yer alan iddiaya göre, lisenin bulunduğu arazi ve bina 2012 yılında Suudi Arabistan kraliyet ailesine satıldı. Tam 4 yıl önce gerçekleşen bu satışla birlikte, ekonomiye sıcak para girişi sağlandı.

Tarihi binanın ‘gizlice’ satıldığı iddiasıyla ilgili yetkililerden henüz bir açıklama yapılmazken, lise için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy‘dan pek şaşırtmayacak öneri geldi. Lise binasının ‘müze’ olmasını öneren Ulusoy, Yassıada’da inşa edilmeye başlanan ‘çok amaçlı’ müzenin mevsim ve ulaşım açısından zorluklar içerdiğini öne sürerek, aynı projenin Kuleli için de uygulanmasını istedi.

“Hem otel hem müze olarak da kullanılabilir.” diyerek ağzındaki baklayı çıkaran Ulusoy, darbe girişiminin bastırılmasını Kurtuluş Savaşı’nda atlatılan badireye benzeterek otel önerisine kılıf buldu. Ulusoy, otel-müze olmasını istediği tarihi bina için “Yaralarımızın sarılması ve atlattığımız olayın büyüklüğünü gelecek nesillere iletmek lazım” diye konuştu.

‘Yine okul olarak kullanılmalı’

Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise, “Kuleli, Heybeliada, Yeşilköy gibi askeri okullar eğitim yapılarıdır. Bu yapılar eğitim yapısı olarak devam etmelidir” dedi.
Kentsel yapıların fonksiyonuyla bir bütünlük sağladığını belirten Hacıalioğlu, yine Anadolu yakasında bulunan ve Kuleli Askeri Lisesi gibi kentin simgesel yapılarından biri olan Haydarpaşa Garı’nı örnek gösterdi. Bu tür yapıların kent hafızasında önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Hacıalioğlu, “Kent içindeki bu yapılar adeta kentin biblolarıdır. Fonksiyonu ile bütünleşmiş yapılardır” dedi. Kuleli’nin okul olarak yoluna devam etmesi gerektiğini savunan Hacıalioğlu, “Hükümetin eğitim sistemindeki değişikliğe ilişkin kararı eğitim yapılarını niçin tartışmalı hale getirsin” diye konuştu.

Kuleli Askeri Lisesi’nin bir hafıza mekanı olduğunun altını çizen Gümüş, “Kuleli Boğaz’ın profilini oluşturan şahane bir anıt yapı. Bu yapıyı bir otel olarak düşünmemek lazım. Bu yapıya hak ettiği değeri vererek, tam bir anıt gibi değerlendirmeliyiz. Sadece ‘koruyalım’ demek yeterli olmaz. Orası bir hafıza mekanı. Mimari yarışmalar açarak, dört dörtlük bir restorasyon yapmak gerekir. O da yaratıcı bir çabayla olur” dedi. Gümüş askeri alanların kamusal özelliğinin korunmasına ilişkin yeni bir kamusal yönetim anlayışının geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek “Şehirdeki ormanları koruyamıyoruz. Kültür mirası bölgeleri koruyamıyoruz. Bugüne kadar askeri mantıkla şehrin içindeki yeşil alanlar korundu. Ancak yine aynı mantıkla devam edersek ormanların başına gelenler askeri alanların da başına gelecektir” uyarısında bulundu.

Bu haber en son değiştirildi 2 Ağustos 2016 17:24 17:24

Reklam

Önceki Haberler

Turizm işçisine hafta tatili de yok!

TBMM’de kabul edilen yeni yasayla turizm sektöründe hafta tatili uygulaması değişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan…

12 Temmuz 2025 00:19

İBB soruşturmasında 8 kişiye tutuklama talebi

İBB'ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişiden 8'i savcılık ifadelerini sonrasında tutuklamaya sevk…

11 Temmuz 2025 20:29

Abdurrahman Tutdere ev hapsinde grup toplantısını yaptı: Başkan yardımcısı Ufuk Bayır Adıyaman Belediyesi Başkan Vekili olarak seçildi

Hakkında ev hapsi ve görevden uzaklaştırma kararı verilen Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, bugün evinde…

11 Temmuz 2025 20:12

Laiklik Meclisi heyeti gericilerin hedef göstermesi sonrası tutuklanan Aslı Aydemir’i ziyaret etti

Laiklik Meclisi üyeleri gericilerin hedef gösterilerek tutuklanan akademisyen Aslı Aydemir’i Marmara Cezaevi’nde ziyaret etti. Ziyaret sonrası…

11 Temmuz 2025 19:26

Murat Çalık anjiyodan sonra tekrar cezaevine gönderildi

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, anjiyo işlemi sonrası sağlık durumu riskli olmasına rağmen elleri kelepçeli…

11 Temmuz 2025 17:29

Bakan Tunç’tan PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından bugün PKK'nin düzenlediği törende bir grubun silahlarını…

11 Temmuz 2025 17:17
Reklam