Sisi’ye göre adalara Mısır zaten göz kulak oluyormuş!
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Mısır’ın, Suudi Arabistan’a verdiği Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarına sadece “göz kulak olduğunu” söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a verilme kararını savunarak, adaların zaten her zaman Suudilere ait olduğunu, Mısır’ın adalara sadece “göz kulak olduğunu” söyledi.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud’un geçen hafta Kahire’yi ziyareti sırasında iki ülkeyi birbirine bağlayacağı söylenen köprü projesi tartışmalara yol açarken, Mısır Kızıldeniz’deki adaların tarihsel olarak Suudi Arabistan’a ait olduğunu kanıtlamak amacıyla bir dizi belge yayınlamıştı.
“Diğerlerinin haklarını koruyoruz”
Kral Selman’ın adını taşıyacak köprünün inşası için Mısır’ın bu iki adadan feragat etmesi gerektiği ve belgeleri de bu nedenle yayınladığı belirtilirken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi “Haklarımızı kimseye teslim etmiyoruz ancak diğerlerinin haklarını koruyoruz. Tüm veri ve belgeler bu hakların onlara ait olduğunu gösteriyor. Mısır ise, toprağının bir santimini dahi vermedi” dedi.
Haklarını korudukları “diğerleri”nin kimler olduğuna ilişkin bir açıklama yapmayan Sisi gazetecilerin soru sormaya çalışması üzerine “Kimseye konuşma izni vermedim” diyerek salondan ayrıldı.
Suudi Arabistan, Mısır’da 2013 yılındaki askeri darbenin ardından Cumhurbaşkanı olan Sisi’ye destek vermiş ve iki ülke arasında özellikle siyasi ve askeri alanda yakın ilişkiler kurulmuştu.
Kızıldeniz üzerinden Mısır ile bağlantı sağlayacak köprünün Tiran Boğazı’ndan geçmesi öngörülürken, uzunluğunun 15 kilometre olacağı belirtildi. Geçiş süresi 20 dakika olan köprü Milyonlarca Afrikalı hacının Mekke’ye ulaşması kolaylaştırırken, Suudi Arabistan’dan Mısır’a petrol ihracatını da olumlu yönde etkileyeceği bildirildi.
İlk iş İsrail’e garanti vermek
Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon bir açıklama yaparak, “Kızıldeniz’de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının hâkimiyetini Mısır’dan devralan Suudi Arabistan, İsrail’in gemi ve uçaklarının Tiran Boğazı’nı serbestçe kullanmaya devam edebileceği yönünde yazılı garanti verdi” dedi.
İsrail ile Mısır arasında 1979’da yapılan anlaşmada Kızıldeniz’den Hint Okyanusu’na açılan Tiran Boğazı, uluslararası karasu sayılıyor ve gemi veya uçaklar bu alanı serbest olarak kullanabiliyor. Mısır Bakanlar Kurulu, Kızıldeniz’de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının, iki ülke arasında belirlenen yeni deniz sınırı anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan sınırları içinde yer aldığını açıklamıştı.
Stratejik olarak önemli
Mısır’ın Kral Selman Köprüsü için Suudi Arabistan’a ait olduğunu kanıtlamaya çalıştığı Tiran ve Sanafir adaları, İsrail’in Kızıldeniz’e açılmasını sağlayan Akabe Körfezi’nin çıkışında yer alması nedeniyle de stratejik bir konuma sahip. İsrail’e giden gemiler, Süveyş Kanalı’nı kullanamamaları nedeniyle Tiran Boğazı’ndan geçerek Akabe Körfezi’ne giriyor.
Bazı kaynaklar tarafından 5 Haziran 1967 tarihinde İsrail’in Suriye, Mısır ve Ürdün’e saldırmasıyla başlayan ve Altı Gün Savaşı olarak da adlandırılan Arap-İsrail savaşının nedeni olarak belirtilen Tiran ve Sanafir adaları 1982 yılına kadar İsrail’in işgali altında kalmıştı.