Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Stratfor’dan Venezuela’da “darbe” senaryoları

Reklam

“Gölge CIA” olarak bilinen ABD’li düşünce kuruluşu Stratfor, Venezuela’da “rejim değişikliği” senaryolarını yazdı. Bu senaryolar arasında Maduro’ya askeri darbe de var. CIA’ya bağlı ABD’li düşünce kuruluşu Stratfor, Venezuela hakkında “dikkat çekici” bir analiz yayınladı.

“Venezuela başkanından nasıl kurtulacak?” başlığıyla yayınlanan analizde, Venezuela’da Başkan Nicolas Maduro’ya yalnızca muhaliflerinin değil, kendi partisinin de karşı olduğu iddia edildi. Hatta, Stratfor, isimsiz kaynaklara dayandırdığı iddiasında, muhaliflerin, Maduro’nun partisi Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) ile Maduro sonrası dönem için birlik hükümeti görüşmeleri yaptığını da ileri sürdü.

Maduro’nun PSUV’daki hizbinin gittikçe tecrit olduğunu savunan analizde, Maduro’nun bu izolasyonu aşmak için ordu ile iyi ilişkiler geliştirmeye çalıştığını, ancak bu ilişkilerin de yıprandığını ileri sürdü.

Ordudaki orta rütbeli subayların ve bazı emekli askerlerin, ülkenin bir geçiş dönemine girmesini destekleyebileceğini iddia eden Stratfor, Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez’in Maduro’nın indirilmesini istediğini, ancak bunun Başkan’ın onuruna dokunmayacak bir şekilde yapılmasından taraf olduğunu yazdı.

Emekli olmuş ve orta düzeydeki askerlerin bir geçiş dönemi istediği söylenen makalede, Zulia eyaleti valisi Francisco Arias Cardenas’ın başını çektiği bir asker kliğinin de, Maduro’nun istifasının ülkedeki siyasi ve iktisadi krizi aşmanın tek yolu olduğunu düşündüğü aktarıldı.

Stratfor, böylece kurulacak bir geçiş hükümetinin Maduro’nun uzun süredir karşı çıktığı ekonomik reformları da hayata geçirebileceğini yazdı. Stratfor, önümüzdeki birkaç ay içinde Venezuela için dört senaryonun gündeme geldiğini düşünüyor. Düşünce kuruluşu, toplumsal bir altüst oluş ihtimalinin yüksek olduğunu savundu.

Birinci senaryoda, Maduro kendine yönelen parti içi ve dışı muhalefeti yeniyor ve 2019 yılına kadar başkan kalıyor. Stratfor, bu ihtimali zayıf buluyor.

İkinci senaryoda, referandum yoluyla Maduro geri çağırılıyor ya da anayasa değişikliği yoluyla Maduro’nun görev süresi kısaltılıyor. Böylece bu sene içinde yeni seçimlere gidiliyor.

Üçüncü senaryoda, Maduro istifaya zorlanıyor ve sonrasında ya bir cunta ya da bir geçiş hükümeti kuruluyor. Venezuela’nın borçlar nedeniyle temerrüde düşmesi ya da içeride tepki çekecek bir adımın atılmasının bu senaryoyu gündeme getirebileceği konuşuluyor.

Dördüncü senaryoda ise, Maduro’ya karşı askeri bir darbe yapılıyor. Bu senaryonun olasılığının az olduğunu savunan Stratfor, Vladimir Padrino Lopez’in Maduro’nun zor yoluyla devrilmesini değil, müzakere yoluyla istifa etmesini istediğini söylüyor.

Bu haber en son değiştirildi 28 Şubat 2016 14:41 14:41

Reklam

Önceki Haberler

Zafer, direnen inşaat işçisinin oldu

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Pazarcık TOKİ şantiyesinde sendikasıyla ilk kez buluşan ve yeni üye olan…

12 Mayıs 2024 21:17

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Doha’da görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Doha'da görüşme gerçekleştirdi.

12 Mayıs 2024 20:50

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30

İsrail ordusu, Gazze’de pek çok noktada sivilleri hedef aldı

Basal, "Ne yazık ki, sivil savunma görevlilerinin can güvenliği olmadığı için vatandaşların hayatlarını kurtarmak için…

12 Mayıs 2024 14:27

Açığa alınan emniyet müdüründen ‘rüşvet’ savunması: Menzil’e yardım topluyordum

Emniyet müdürü, idari inceleme sırasında rüşveti "Menzil cemaatine yardım" amacıyla aldığını söyledi.

12 Mayıs 2024 14:16

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26
Reklam