Reklam
Kategoriler: İç Açı

Televizyonda prezervatif reklamına para cezası

Reklam

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), NTV Spor kanalına prezervatif reklamı yayımladığı için ceza kesti.

Reklamın çocuk ve gençlerin izleme saatlerinde yani ‘korumalı saatlerde’ yayınlandığını belirleyen Üst Kurul, ‘cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırdığı, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabileceği, gençler için özendirici olduğunu’ değerlendirdi. Kanala verilen ceza oyçokluğu ile alındı.

Edinilen bilgiye göre NTV Spor Kanalı’nda 4 Ekim tarihinde saat 23.14’te prezervatif reklamı yayınlandı. Söz konusu reklamda ‘ekranda bir erkek ile bir kadının birbirine yaklaşma anı görüntülenirken, fonda, ‘Aşka incelik gerek. Türkiye’nin en incesi, dünyanın bir numaralı tercihi’ ifadelerine yer verildi. RTÜK toplantısında ekrana getirilen bu tür ürünlerin erken saatlerde tanıtımına yönelik, RTÜK İletişim Hattı’na izleyicilerin ‘şikâyette bulunduğu’ belirlendi.

“Çocukların yararı için”

Cumhuriyet‘in aktardığına göre, kararda, “Cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırdığı; gençler için özendirici olduğu, bu tanıtımların saat 24.00’den sonra yapılması gerektiği düşünülmektedir” ifadeleri yer aldı. Kararda, “Bilindiği gibi küçük yaştaki izleyiciler ekranda gördükleri özellikle de reklamlarda gördükleri ürünleri merak etmektedir. Bu ürünün yetişkinlere yönelik olması nedeniyle, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabileceği düşünülmektedir. Dolayısıyla sadece yetişkinlerin özel yaşamında kullanabilecekleri ürünlere yönelik reklamların, çocukların ekran başında bulunamayacakları düşünülen korumalı saatler dışındaki zaman dilimlerinde yayımlanmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Oysa yayın kuruluşu, prezervatif reklamını korumalı saatler içerisinde yayımlamış, küçük yaştaki izleyicilerin zarar görebileceklerini gözardı etmiştir” denildi.

“Gece yarısından sonra”

RTÜK kararına göre prezervatif reklamlarının ‘korumalı saatlerde’ yayımlanmaması gerekiyor. Korumalı saatler, mevzuatta, ‘Çocuk ve gençlerin, yayınları izleme veya dinleme ihtimali olan 24.00-05.00 saat aralığı dışındaki zaman dilimi’ olarak tanımlanıyor.

Oy çokluğuyla ceza

Toplantıda, NTV Spor kanalına RTÜK yasasının ‘Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar vermemek’ hükmüne aykırı yayın yapıldığı gerekçesiyle ceza kesildi. Ceza kararı CHP’li RTÜK üyelerinin muhalif oyuyla oy çokluğu ile alındı

Bu haber en son değiştirildi 16 Aralık 2016 23:31 23:31

Reklam

Önceki Haberler

İstanbul Valisi’nden pişkin açıklama: Geçici rahatsızlık verdiğimiz herkesten çok özür dilerim

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medyadan yayınladığı 1 Mayıs mesajında biber gazı kullanıp plastik mermi…

1 Mayıs 2024 18:38

TKH 1 Mayıs’ta alanlardaydı: Türkiye işçi sınıfı güçlüdür. Hak ettiği 1 Mayıs’ları Taksim’de kutlayacaktır!

Türkiye Komünist Hareketi işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta alanlardaydı.

1 Mayıs 2024 18:26

Trump: Gazze’deki sürecin tek suçlusu Netanyahu

Başkanlık seçimlerine doğru giden ülkede mevcut başkan Joe Biden’la rekabetini sürdüren eski ABD Başkanı Donald…

1 Mayıs 2024 14:43

Erdoğan “olağan kongre” talimatı verdi iddiası

Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında, olağan kongre için çalışmaların başlatılması kararı çıktı. Erdoğan'ın toplantıda kongreleri…

1 Mayıs 2024 14:37

İTO verileri açıklandı: İstanbul’un enflasyon artışı belli oldu

İstanbul'da nisan ayında perakende fiyatlar, aylık yüzde 4,89; yıllık bazda ise yüzde 78,81 oranında arttı.…

1 Mayıs 2024 13:48

“AKP gidecek işçi sınıfı gelecek, işçi sınıfının baharı sosyalizmde olacak”

"AKP gidecek işçi sınıfı gelecek. İşçi sınıfının baharı sosyalizmde olacak. Bugün burada bunu bir kez…

1 Mayıs 2024 13:03
Reklam