TKH Gençliği: AKP emir verdi, ODTÜ öğrencilerine hapis cezası kesildi

Türkiye Komünist Hareketi Gençliği ODTÜ öğrencilerine 10 ay hapis cezası verilmesi ile ilgili bir açıklama yayınladı.

TKH Gençliği: AKP emir verdi, ODTÜ öğrencilerine hapis cezası kesildi

2012 yılında Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’ye gelişini protesto eden 45 öğrenciye 10 aylık hapis cezası kesilmesi üzerine Türkiye Komünist Hareketi Gençliği bir açıklama yayınladı.

“AKP emir verdi, ODTÜ öğrencilerine hapis cezası kesildi” başlıklı açıklama şu şekilde:

“2012 yılında Erdoğan’ın ODTÜ’ye gelişinin ardından öğrencilerin protestosu geniş çapta yankı uyandırmış, ardından gelen polis müdahalesi ODTÜ öğrencilerinin büyük tepkisine neden olmuştu. Birçok üniversiteyi ayağa kaldıran bu eylemlerin ardından “ODTÜ Ayakta” ile öğrenciler AKP’nin baskı ve gericilikle dolu politikalarına tepki göstermiş, üniversitelerdeki AKP kuşatmasına karşı büyük eylemler yapılmıştı.

Bu eylemleri sindiremeyen AKP ve Erdoğan öğrencileri yargı yoluyla susturmaya, baskı altında tutmaya çalışıyor. AKP mahkemelerinin ODTÜ öğrencilerine dönük 10 aylık hapis cezası kararı tamamen öğrencileri susturmaya ve intikam almaya yönelik bir karardır. 2002 yılından bu yana tüm ilerici, yurtsever ve devrimci öğrencilere dönük tutumun bir benzeri ile ODTÜ öğrencisinin sesi kısılmaya çalışılıyor. Mahkemenin davanın gerekçesi olarak açıkladığı ‘kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnmek’ ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” gerekçeleri tamamen safsatadan ibarettir.

Soruyoruz; kamu görevlisi olan polisin kamusal eğitim veren bir bilim kurumunda öğrencilere dönük şiddet uygulaması hangi görevin parçasıdır?

Soruyoruz; tecavüzcülere, hırsızlara ve katillere yönelik çalışmayan adalet neden ilerici öğrencilere hapis cezası vermektedir?

Soruyoruz; anayasal bir hak olan gösteri ve yürüyüş yapma hakkı hangi gerekçelerle öğrencilere kısıtlanmaktadır?

Bu sorulara verilecek “hukuki” cevapların safsatadan ibaret olduğunu bugün mahkemeler bir kez daha kanıtlamıştır. Öğrencileri hapse atmaya çalışan “hukuk” sadece baskının ve sömürünün sesi olabilir.

ODTÜ öğrencisi ise emekçi halka karşı sorumluluğun, memleketin bağımsızlığına sahip çıkmanın, karanlığa karşı aydınlanmanın sesidir. Bu sesi hiçbir mahkeme, polis ve kanun susturamaz.

ODTÜ’lüler dün oldukları gibi bugün de mücadelenin bir parçası olmanın gereklerini yerine getirmeye devam edecektir. TKH Gençliği olarak, 45 ODTÜ öğrencisine verilen hapis cezasını şiddetle kınadığımızı belirtiyor ve öğrencilere dönük bu hukuksuzluğa karşı her türlü mücadeleyi vereceğimizi ilan ediyoruz.

ODTÜ ne sizin gerici topluluklarınıza esir olur, ne de safsatadan ibaret adaletinize boyun eğer.”