Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Türk Büyükelçi 4 yıldır görev yaptığı ülkeyi tanımamış: Küba’da her şey çok iyi ama zengin yok

Reklam

Küba’nın Türkiye Büyükelçisi Hasan Servet Öktem, sağlıktan eğitime, spordan diplomasiye herşeyin çok iyi olduğunu söylediği Küba’daki ‘tek eksiği’ buldu: Beş yıldızlı otel yok!

Hürriyet gazetesinden Çınar Oskay ve Sebati Karakurt’un geçtiğimiz günlerde hazırladığı Küba yazı dizisinde sözlerine yer verilen Büyükelçi Öktem’in, sosyalist Küba’yla ilgili ilginç değerlendirmeleri alay konusu oldu. Öktem, rekabete dayalı serbest piyasa rejiminin olmadığı sosyalist yönetimin başarılarını sayarak bitiremezken, daha sonrasında da, “Ama komünist rejimle ekonomi yürümüyor. Zenginlerden korkuyorlar. 5 yıldızlı otel ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

‘Herşey çok iyi’ ama ‘5 yıldızlı otel’ de olsa…

Hürriyet ekibine Küba’daki sosyalist yönetimin başarılarını öve öve bitiremeyen Büyükelçi, ülkede sağlığın ve eğitimin gayet iyi olduğunu, müzik spor ve diplomaside de gayet başarılı olduğunu teslim ederken, bir ‘sorun’dan dem vurmadan edemedi. Küba’daki bürokrasinin çokluğundan şikayet eden Öktem, başarıların mimarı olan sosyalist yönetim için “Devlet herşeyin içinde. Çekilse rahatlayacaklar” dedi.

Öktem’in 2012’den beri görev yaptığı, ancak ‘çok önemli bir ayrıntı’yı kaçırdığı şüphesi uyandıran Küba izlenimleri şöyle:

– Küba’da sistem çok zor değişir. Müthiş bir bürokrasi var. Kimse bir şey imzalamak istemiyor. Kötü niyetten değil, yapamıyorlar.
– Bir Toyota aracımız var. İki aydır lastik alamıyoruz. Devlet firmasına siparişi verdik. “Nerede?” diyoruz. “Yolda” diyorlar. Her gün farklı bir belge istiyorlar. Arkadaşlar gitti, baktı. Lastikle ilgili dev bir dosya oluşmuş!
– 5-10 yıl içinde toparlayacaklar diye umuyoruz. Devlet her şeyin içinde. Çekilse rahatlayacaklar. Olağanüstü bir potansiyel var. Sağlık, eğitim gayet iyi. Buradaki bir liseyi inceleyin, pırıl pırıl bir sistem. Parlak bir öğrenciyseniz sistem size her şeyi sunuyor. Tıkır tıkır işliyor. Güvenlik sorunu yok. Aşırı güvenli bir yer burası. Müzik, spor ve diplomaside çok başarılılar.
– Bölgede çok prestijli durumdalar. Ekvador’da volkan patlıyor, ertesi gün yardım uçağı kalkıyor. Küba’yı yanınıza almazsanız New York’tan bir karar geçiremezsiniz. Sadece iki ülke karşı çıkıyor: ABD ve İsrail. Rezil oluyor Amerika.
– Ama ekonomi de çok kötü. Komünist rejimle ekonomi yürümüyor. Zenginlerden korkuyorlar. Kübalı ev almak istese önünü kesiyorlar. Mesela yakındaki Dominik Cumhuriyeti’ne gidin, her yer inşaat. Burada tek bir inşaat göremezsiniz. 5 yıldızlı otel ihtiyacı var.

Bu haber en son değiştirildi 18 Eylül 2016 01:41 01:41

Reklam

Önceki Haberler

ÖZEL HABER | Okullarda gericilik hız kesmiyor: Zil sesi yerine ilahi çalıyorlar

Niğde Merkez'de bulunan 19 Mayıs Ortaokulu'nda zil sesi yerine ilahi çalındığı ortaya çıktı.

15 Mayıs 2024 18:25

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Slovakya Başbakanı Robert Fico, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Fico'nun hayati tehlikesinin bulunduğu…

15 Mayıs 2024 18:13

Floransa’da öğrenciler Filistin için eylemlere başladı

Floransa’da üniversite öğrencileri İsrail’in Filistin’de soykırımına karşı San Marco meydanında işgal eylemine başladı. Filistinli Gazeteci…

15 Mayıs 2024 18:07

İrlanda, Filistin devletini tanıyacağını açıkladı

İrlanda, birkaç ülkeyle ortak şekilde Filistin devletini tanımak için görüştüklerini, bu ay bitmeden Filistin devletini…

15 Mayıs 2024 16:55

Kamuda tasarruf Diyanet’e işlemedi: Lüks otelde toplantılara devam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tasarruf planını anlatırken “Kamuda toplantı artık lüks otellerde yapılmayacak”…

15 Mayıs 2024 16:50

Gericilik okullarda sınır tanımıyor: ÇEDES kapsamında Kuran kursu açtılar

Samsun’da bulunan bir okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersliği adı altında Kuran Kursu sınıfı…

15 Mayıs 2024 16:45
Reklam