Reklam
Kategoriler: İç Açı

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ Komisyonu: Gülmeyi unuttuk

Reklam

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu, çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü bölgelerde gazetecilik yapan kadınların yaşadıklarını raporlaştırdı. Savaş bölgelerinde çalışan kadın gazetecilerin yaşadıklarını konu alan ‘Namlunun ucunda gazeteciler/Savaş bölgelerinde görev yapan kadın gazeteciler anlatıyor’ başlıklı rapor bugün İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Rapor, Şırnak’ın Cizre, Silopi, Beytüşşebap; Mardin’in Nusaybin, Derik, Dargeçit; Muş’un Varto; Diyarbakır’ın Sur ve Bismil, Hakkari’nin Yüksekova ilçeleri ve Van’da yaşanan çatışmaları, abluka ve sokağa çıkma yasaklarını başından bu yana takip eden 10 kadın gazeteci ile ocak ayında telefonla veya yazılı olarak bire bir yapılan görüşmeler sonucunda hazırlandı.

Toplantıda TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu’ndan Şafak Timur, raporun sunumunu gerçekleştirdi. Timur’un ardından Haber Nöbeti Koordinasyonu’ndan Tuğba Tekerek söz aldı. Haber Nöbeti hakkında bilgi veren Tekerek, bugüne kadar 5 ekipten 44 gazetecinin bölgeye giderek 150 haber hazırladığını belirtti. Tekerek, “Meslektaşlarımız her gün yaralanırken, ölüm tehlikesi geçirirken, gözaltına alınıp tutuklanırken Twitter’da trend topic yapmaya çalışmakla yetinemeyiz, bir şey yapmalıyız dedik ve başladık. Bizim yaptığımız orada yaşananların ağırlığı karşısında ufacık bir çaba. Mesleğimize, gerçeğe ve kendimize ancak dayanışmayla sahip çıkabiliriz” dedi.

Can güvenliği tehlikede

Rapor kapsamında görüşülen kadın gazetecilerin hepsinin ifade ettiği ilk ve en kritik durum, can güvenliği… Gazeteciler, canlarını tehlikeye atan durumlarla farklı düzeylerle de olsa karşılaşıyor ve birçoğu için, ölümle burun buruna çalışıyor olmak, günlük rutinlerinin bir parçası durumunda…

Haberi verebilmek için olayın olduğu yere gitmek, televizyon için çalışıyorsa anons çekmeye çalışmak ya da yayına bağlanmak; kör bir kurşuna hedef olmak ya da kasti olarak vurulmak için yeterli bir sebep. 2 yıldır gazeteci olarak çalışan bir kadın gazeteci yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “…En basitinden bir caddede elinizde fotoğraf makinesi veya kamera yürürken, zırhlı bir araç görürseniz, endişe topuna kapılıyorsunuz. Her an alınıp götürülme ‘korkusuyla’ yaşamak durumunda kalıyorsunuz.”

Bu haber en son değiştirildi 9 Mart 2016 21:12 21:12

Reklam

Önceki Haberler

Reşit Kibar davasına 50 kişilik salon verildi

3 Eylül’de ağaç kesimini engellemeye çalışırken katledilen Reşit Kibar’ın katillerinin yargılandığı dava bugün başlıyor. Salonun…

18 Nisan 2025 11:21

Hamas, tüm esirleri serbest bırakma şartını açıkladı

Hamas'ın Gazze'deki lideri Halil el-Hayye, İsrail’in bitince yeniden savaşa devam edeceği kısmi ateşkes önerisini reddettiklerini…

18 Nisan 2025 11:15

Kemalpaşa Belediyesi’ne operasyon: CHP’li Aslanoğlu’ndan gözaltılara ilişkin açıklama

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Kemalpaşa Belediyesi’ndeki gözaltıların, Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in talebiyle başlatılan…

18 Nisan 2025 11:01

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs’ta Kadıköy’de

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı Kadıköy İskele Meydanı’nda kutlama kararı aldı.

17 Nisan 2025 21:43

Eğitim-İş Bursa Şubesi, Bursa Anadolu Lisesi önünde: Asıl proje tarikat ve cemaatlerle ortaklaşarak biatçı nesiller yetiştirme projesidir

Eğitim İş Bursa Şubesi'nden yapılan açıklamada "Bu tasfiye operasyonunun arkasında kim varsa her biri ile…

17 Nisan 2025 18:02

Mehmet Türkmen’in ev hapsi kaldırıldı: Hukuk ve demokrasi gelmiş gibi davranmayacağım

Gaziantep'teki işçi direnişinde tutuklanan ve 36 gün cezaevinde tutuklu bırakılan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen…

17 Nisan 2025 17:19
Reklam