Türkiye "görme engelli" öğrenciyi konservatuara almadığı için mahkum oldu
AİHM, görme engelli bir öğrencinin konservatuvarın müzik bölümünde eğitim almak için yaptığı başvurunun reddedilmesinin "insan hakları ihlâli" olduğuna hükmetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), görme engelli bir öğrencinin konservatuvarın müzik bölümünde eğitim almak için yaptığı başvurunun reddedilmesinin “insan hakları ihlâli” olduğuna hükmetti.
Ceyda Evrim Çam isimli başvuru sahibinin yaptığı şikâyeti karara bağlayan AİHM, “Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ayırımcılığın yasaklanması ile ilgili 14. maddesi ile eğitim hakkının garanti altına alınması ile ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlâl ettiğine” hükmetti.
AİHM gerekçeli kararında, “konservatuvarda engelli öğrenciler için gerekli fiziksel imkânların sağlanamamasının insan hakları ihlâli teşkil ettiğini” bildirdi.
Türkiye, AİHM kararı gereği İstanbul’da yaşayan 1989 doğumlu Çam’a 13 bin euro tazminat ödeyecek.
Çam, 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı konservatuvarın müzik bölümünün ilk sınavlarını geçmiş ve hastaneden müzik derslerini izleyebileceğine dair olumlu rapor almıştı.
Çam ve ailesi, konservatuvar yönetiminin kararının ardından İstanbul’daki idari mahkemeye yaptıkları başvurunun sonuçsuz kalması üzerine 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu.