İHA’nın haberine göre, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Milletvekili Christian von Stetten, İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmek için gittiği İncirlik’e alınmadı.
Türkiye, Temmuz ayında İncirlik Üssü’nde bulunan Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine, “Askeri bölgelere siviller giremez” gerekçesiyle müsaade etmezken, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Milletvekili Christian von Stetten İncirlik’te bulunan Alman askerlerini ziyaret için bugün Türkiye’ye geldi. İncirlik üssündeki Alman askerlerini ziyaret etmek için yaptığı müracaata cevap alamadığını belirten CDU’lu milletvekili Christian von Stetten, NATO görevi kapsamında İncirlik’te bulunan Alman askerlerini ziyaret etme hakkına sahip olduklarını söyledi.
Stetten, Bild gazetesi muhabiriyle birlikte İncirlik’teki askeri üsse giderek Alman askerlerini ziyaret etmek istediğini belirtince Türk yetkililer, “Resmi davet olmadan ziyaretiniz mümkün değildir” diyerek Alman milletvekilini geri çevirdiler.
Gerilimin sebebi Almanya’nın çıkarttığı 1915 soykırım yasası
Amerika’nın Sesi’nin bildirdiğine göre ise, iki ülkenin ilişkilerini geren kriz, Alman Federal Meclisi’nin 2 Haziran’da aldığı soykırım kararının ardından Türkiye’nin, bir grup Alman milletvekilinin Temmuz ayında İncirlik’e yapacakları ziyarete izin vermemesiyle başlamıştı. Bundan kısa bir süre önce, ziyaret izninin çıkmaması halinde partisinin İncirlik’le ilgili tezkerinin uzatılması için Aralık ayındaki oylamada onay vermeyeceğini söyleyen Sosyal Demokrat SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Riner Arnold, konuyla ilgili iki taraftan gelen son açıklamaları ‘Üzerinden gidilebilecek uygun bir köprü oluştu’ sözleriyle yorumlamıştı.
Yaklaşık iki aydır Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan İncirlik krizinde gözler ziyaret izni yasağının kaldırılmasına çevrildi. Son olarak Başbakan Angela Merkel’in Alman Meclisinde alınan 1915 olaylarına dair soykırım kararına ilişkin, karara saygı duyulması gerektiğini ve hükümetin meclisin aldığı kararlarla ilgili açıklama yapmayacağını belirtmesine rağmen, bu tarz kararların hükümet açısından hukuki bağlayıcılığı bulunmadığını da ifade etmesi Berlin’de Türkiye’ye yönelik olumlu bir mesaj olarak yorumlanmıştı.
G20’de Erdoğan ile Merkel bu konuyu konuştu mu?
Der Spiegel dergisi Merkel’in Türkiye’nin karşı çıktığı Ermeni soykırım kararına mesafe koyacağını iddia etmiş, Merkel ve sözcüsü Seibert haberi doğrulamamış, ancak soykırım kararının hukuki bağlayıcılığı olmadığı yönündeki açıklamaları, ‘krizin diplomatik söylemlerle aşılmaya çalışıldığı’ şeklinde yorumlara yol açmıştı. Hükümetin meclisin kararını fiili olarak yok sayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin bu yöndeki talebine cevap verdiği ve ilişkileri normalleştirme çabasında olduğu belirtilirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Berlin’den gelen son açıklamaları, ‘Doğru bir yaklaşımdır. Tarihi ve insani bakımdan son derece hassas olan bu mesele parlamentoların siyasi takdirine ve siyasetçilerin insafına bırakılamaz. Esasen hep söyleye geldiğimiz üzere bunun hukuki bir konu olduğunu Alman Hükümeti de 2 Eylül’de yaptığı açıklamayla teslim etmiştir’ şeklinde değerlendirdi. Çin’deki G20 Liderler Zirvesi’nde bir araya gelen Merkel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu kapalı kapılar ardında konuştukları tahmin ediliyor.
Bu haber en son değiştirildi 5 Eylül 2016 15:35 15:35
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…